Grčka kriza pitanje života i smrti za bolesnike

RTS 10.07.2015 09:02
Grčka kriza pitanje života i smrti za bolesnike


Finansijska kriza je u Grčkoj već skresala budžete bolnica, a ograničenje platnog prometa i zatvorene banke prete da izazovu nestašicu lekova. Direktor jedne bolnice u Atini upozorava da su ljudski životi u opasnosti.Pre krize, lekovi za hronične bolesti poput raka su u znatnoj meri bili subvencionisani, ali pacijenti kojima su plate i penzije smanjene 30 do 50 odsto, ni pre nisu lako mogli da doplaćuju razliku, prenosi Beta.

Zdravstveno osiguranje to više ne može da finansira, te sada većinu cene moraju da plate sami bolesnici.

Jedan od njih, Janis Kaloidas (61) obolelo od raka kostiju, sada treba da za lekove sakupi 3.500 evra, penzija mu je 500 evra, a ni do nje ne može da dođe u celini jer banke ne rade.

Kaloidas je među mnogobrojnima koji čekaju pomoć u bolnici ELPIS u Atini.

Bolnica ne može da im obezbedi lekove, o čemu im daje potvrde, uz preporuku da zatraže prijem u bolnicu, delom o svom trošku.

Ta bolnica osnovana 1842. godine, čiji naziv na grčkom znači "nada", ima zadatak da pomaže i pacijentima bez osiguranja.

Upravnik Teo Janaros rekao je da bolnica prihvata sve koji dođu, čak i ako nemaju zdravstveno osiguranje". "Evropljani ne znaju šta se ovde dešava. Oni ne razumeju da ovde ljudi umiru", upozorio je Janaros.

Prema Organizaciji za ekonomski razvoj i saradnju, zdravstveni budžet po glavi stanovnika u Grčkoj opao je za 25 odsto od 2009. do 2012, a opada i dalje.

Već zabrinut jer bolnici nestaje novca, upravnik ima problema jer se dobavljači ustežu od isporuka očekujući pogoršanje grčke krize.

"Kompanije su počelie da nas ucenjuju", kaže Janaros. "Dobili smo i pisma u kojima kažu da više ne mogu da nas snabdevaju zbog situacije".

"A mi ne možemo da radimo bez lekova, potrošnog materijala, hrane za pacijente. Ovo nije šala, ovo je stvarno zločin", apeluje upravnik bolnice.

Direktor grčkog proizvođača lekova ADELKO Evangelos Kolotronis rekao je da za sada ima zaliha za dva meseca, dodajući da je većina uvoznih sirovina dolazi iz Nemačke, Italije, Francuske i Švajcarske.

"Danas smo podneli zahtev Ministarstvu (zdravstva) da odobri isplatu više naloga u iznosu od 160.000 evra. Bojim se da će potrajati dok to ne učine", rekao je on.

Upravnik bolnice Janaros kaže da neke bolnice pomažu jedna drugoj u nestašici lekova.

"Ljudski životi su u opasnosti i mora se uraditi nešto pre no što se stigne do tačke s koje nema povratka", naglasio je direktor bolnice govoreći o pregovorima Grčke s poveriocima.

Istakao je da će zato otputovati u Brisel da liderima govori o tome kolika je ljudska cena politike štednje.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak