Grci spremili spas od bankrota

B92 09.07.2015 20:47
Grci spremili spas od bankrota


Grčka vlada je odobrila paket mera koji će, koliko večeras, predstaviti svojim kreditorima u cilju postizanja sporazuma koji bi je spasio od bankrota.Jedan od poslanika iz redova grčke vladajuće partije Siriza je novinaru Gardijana rekao da je poslanicima rečeno da "budu u pripravnosti" da bi u što kraćem roku glasali o reformskom paketu.

"Rečeno nam je da svi budemo ovde. Možda ćemo glasati o paketu već sutra ujutru", rekao je poslanik.

Gardijan piše da novi grčki predlog uključuje strože reforme od bilo kojih koje su od Atine zahtevane tokom petogodišnje ekonomske krize.

Grčki ministar odbrane Panos Kamenos je, nakon sastanka vlade u Atini, rekao da će Grčka uskoro predati predlog "reforme za keš" kreditorima.

Grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu u ponoć ističe rok za dostavljanje predloga koji mu je postavio predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

"Ako predlog ne stigne do petka ujutru, biće to kraj pregovora i suočićemo se sa najcrnjim rešenjem", kazao je Tusk u utorak.

Ako evropski partneri budu zadovoljni Ciprasovim predlogom, on bi trebalo da bude prihvaćen na vanrednom samitu lidera EU u nedelju, a ako ne budu zadovoljni, zvaničnoj Atini preti izlazak iz evrozone, navodi Rojters.

Grčki dnevnik Katimerini je danas javio da Vlada u Atini planira primenu paketa reformi "teškog" 12 milijardi evra u naredne dve godine, što je više u odnosu na ranije predvidjen iznos potrebnih sredstava za neutralisanje posledica povratka u recesiju posle višemesečnih teških pregovora sa kreditorima.

.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak