Mađari rekli 'ne' evropskim pravilima o azilu

Mondo 24.06.2015 08:48
Mađari rekli 'ne' evropskim pravilima o azilu


Mađarska je jednostrano suspendovala pravila EU o azilu, prema kojima ova država mora da preuzme izbeglice koje su prvo ušle na njenu teritoriju, a potom otišle u neku drugu zemlju. Evropska komisija traži objašnjenje."Mađarski sistem za azilante je preopterećen i najopterećeniji je među članicama EU koje su pogođene ilegalnom imigracijom", rekao je portparol.

Pravila o azilu, poznata kao Dablinska regulativa, sastavljena su početkom devedesetih. Njima je definisano da lica koja žele utočište moraju to da zatraže u zemlji u koju su prvo ušla.

Današnja odluka mađarskih vlasti znači da zvanična Budimpešta odbija da prihvati izbeglice koje su prvo ušle u ovu zemlju, a potom otputovale u neku drugu državu.

Od početka godine, više od 60.000 imigranata ušlo je u Mađarsku na ilegalne načine, saopštila je Vlada ove zemlje.

"Mađarska je iskoristila sve kapacitete koje ima na raspolaganju. Ova situacija zahteva brzu akciju. U ovoj eskaliranoj situaciji, Mađarska treba da preduzme potez pre odluka Evropske unije", navodi se u Vladinom saopštenju.

Suspendovanje Dablinske regulative pogodiće susedne države, naročito Austriju. Portparol austrijskog Ministarstva unutrašnjoh poslova rekao je da se ova institucija zalaže za "pronalaženje rešenja što je pre moguće".

Austrija je i sama prestala da obrađuje zahteve za azil u pokušaju da izvrši pritisak na ostale zemlje EU da pomognu u zbrinjavanju talasa izbeglica koje dolaze na ervopski kontinent.

Austrija je primila 21.000 zahteva za azil u prvih pet meseci ove godine. Tokom 2013. godine tih zahteva je bilo oko 17.000, a 2014. oko 28.000.


EK: Mađarska momentalno da se izjasni

Evropska komisija pozvala je danas Mađarsku da momentalno objasni zašto je suspendovala primenu Sporazuma Dablin III, čime je onemogućila članice EU da vraćaju izbeglice u tu zemlju, koja je za njih nadležna ako su prvo kročili na njeno tlo.

"Pošto Dablinski sporazum ne predviđa mogućnost da zemlje članice koje prime azilante suspenduju njihov premeštaj, Komisija traži od Mađarske da odmah razjasni prirodu i obim tehničkog propusta, kao i mere koje će ispraviti situaciju", rekla je portparolka EK.

Ona je reagovala na obaveštenje Budimpešte da iz "tehničkih razloga, na neodređeni period" neće ponovo primati ljude koji su u EU prvo ušli u Mađarsku, a kasnije otputovali u druge zemlje članice.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak