Humanost nema naciju

Vesti 22.06.2015 18:07
Humanost nema naciju


Dođe tako jedan dan u životu, jedan čas, kad čovek iznenada pomisli na svoje pretke i staru postojbinu.Dosadi mu, valjda, da bude samo list koji vetrovi nose tamo-amo: poželi da pronađe koren kome pripada i da, umesto na ničiji asfalt, stane nogom na zemlju za koju može mirno reći: tu smo od pamtiveka, moji su odavde - to je naše, davno je napisao poznati srpski pisac Momo Kapor čijih reči ne možemo a da se ne prisetimo i u času kada HO Stara Raška iz Beograda, što je za 15 godina postojanja izrasla u veliku srpsku dobrotvornu organizaciju, poziva i građane Srbije, čitaoce "Vesti" i plemenite ljude širom dijaspore da ih podrže u novoj i velikoj misiji.

Pomoć svih nas zajedno trebaju bolesni ljudi iz Prijepolja, Priboja, Nove Varoši, Sjenice, Novog Pazara, Tutina, Užica, Raške, Čajetine, Ivanjice, Lučana, Bijelog Polja i Ulcinja... Našu humanost očekuju s puno nade Radmila, Raško, Enver, Munira i Sabrija, Milunka, Danica, Bećir, Željko, Hanefija, Radivoje, Mira, Džema, Selma, Vida, Branko, Slavica, Bajramka, Bojan, Bilal, Adis, Šejla, Jelenka, Tarik, Zoran...

U Raškoj oblasti na prostoru od 5.000 kvadratnih kilometara živi blizu 300.000 stanovnika, od kojih sve veći broj oboleva od leukemije, trenutno od njih stotinu najviše je dece pogođeno ovom teškom bolešću. Svi žitelji ovog siromašnog dela Srbije, u kojem žive Srbi (30 odsto) i Muslimani, odnosno Bošnjaci (70 odsto) dele sudbinu ostalih građana naše otadžbine na koje je NATO 1999. izbacio smrtonosni tovar bombi sa osiromašenim uranijumom.

Masovno obolevanje od leukemije, kao posledice bombardovanja, najviše je izraženo na prostoru Raške oblasti i toliko je ovde obolelih i umrlih da bi leukemiju trebalo proglasiti epidemijom, tvrde čelnici HO Stara Raška. I upravo zato kreću u još jednu od svojih akcija kako bi pomogli ljudima u nevolji, prikupljaju finansijska sredstva, pronalaze donatore za separisane trombocite, snose troškove odlaska bolesnika i boravka u Beogradu, pružaju moralnu i materijalnu podršku bolesnicima i njihovim porodicama, a sve u cilju izlečenja velikog broja pacijenata. Organizacija deluje na velikom prostoru u zemlji i dijaspori, direktno ili preko svojih ispostava u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši; podružnica u Kraljevu, Kragujevcu, Čačku, Užicu i Novom Sadu; filijala u Kanadi, Švedskoj i Nemačkoj. Zato i verujemo da će se mnogi kojima je Raška oblast na srcu odazvati ovom urgentnom apelu.

Za spas sela i zavičaja 

Pomozimo sada, slavićemo kasnije: Tomislav Sekulić, Rajko Dobrosavljević i Vojin Vučićević u "Vestima"

HO Stara Raška vas poziva da budete donator i član, da budete deo velike solidarne porodice, da osetite šta znači pripadati jednom pokretu koji nema ni zavičajnih, ni nacionalnih, ni drugih ograničenja, jer "Svi smo mi iz Raške oblasti", što je i naš slogan, ističe Rajko Dobrosavljević, predsednik ove organizacije, rodom iz Šanika kod Lučana, i jedan od nekoliko najvećih donatora.

- Raška oblast je najsiromašniji deo Srbije sa velikim brojem nezaposlenih, ostaje nam samo vera u pomoć iz zemlje i inostranstva, najviše u našu plemenitu dijasporu, zato hajdemo da budemo nečija nada za bolji život i zdravlje - kaže s mnogo optimizma menadžer Vojin Vučićević, rodom iz Štitkova kod Nove Varoši, "alfa i omega" ove organizacije.

- Teško je nabrojati na stotine naših uspešnih akcija, bilo da je reč o pomoći najmlađima i najstarijima, domovima zdravlja, porodilištima, školama, ipak jedna je posebno privukla pažnju: zahvaljujući HO Stara Raška sklopljeno je oko 400 brakova između devojaka iz Skadarske oblasti i momaka iz Raške, iz kojih se rodilo oko 500 dece. Verujem da ćemo je nastaviti - dodaje Tomislav Sekulić, predsednik Upravnog odbora.   


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak