Evro ili drahma, sporazum ili bankrot

Politika 22.06.2015 07:35
Evro ili drahma, sporazum ili bankrot


Danas bi trebalo da bude jasno da li Atina pristaje na nove uslove štednje i otplate kredita ili izlazi iz evrozonePred današnji vanredni samit EU atmosfera u Grčkoj juče je bila uzavrela jer je preovladavalo mišljenje da će se u Briselu konačno rešiti da li Atina postiže sporazum ili odlazi u bankrot.

Premijer Aleksis Cipras juče je već bio u Briselu. Grčke banke su otvorene, ali Grci nastavljaju da nesmanjenom žestinom podižu preostale evre s računa. Za nedelju dana uzeli su blizu pet milijardi evra. Hiljade ljudi je izašlo na ulice glavnog grada s parolama „ostanimo u evrozoni” i „želimo sporazum” ili, pak, s porukama da „nečasni dogovor” nije rešenje za Grčku.

Dramatična atmosfera puna je neizvesnosti pred, verovatno, najkritičniji dan u novoj grčkog istoriji. Prihvatanje predloga reformi koje želi zajmodavci, igra po njihovim pravilima, s novim merama štednje i kreditima koje će Grčka decenijama otplaćivati, i suočavanje s porukom evropskih partnera koju je jasno formulisao predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker da je najveća greška levičarskog premijera Ciprasa u tome „što je u svojim predizbornim obećanjima mislio da jednim izborima ili referendumom može da promeni Evropu!”

Odbijanje sporazuma i uslova poverilaca za levičarsku vladu je put u bankrot, neizvesnost, izolaciju, nezadovoljsvo dela nacije s izlaskom iz monetarne unije, mogući povratak na drahmu. Grčka više neće moći da računa na subvencije EU. U isto vreme, za vladu koja je poveriocima učinila mnogo ustupaka, a za uzvrat nije dobila nikakve olakšice, neprihvatanje „nečasnih predloga” poverilaca samo je nastavak predizbornih obećanja da se neće ići preko „crvenih linija”, da će se štititi interesi građana, da nema novih mera štednje i kresanja plata i penzija i da će to biti težak put za nezavisnost, suverenitet, ali i bolan izbor, na šta je Aleksi Cipras upozoravao sunarodnike.

U ovom trenutku, Ciprasovoj vladi se stavljaju na dušu odluka o grčkoj sudbini, opstanku u evrozoni ili putu u neizvesnost, sva odgovornost ukoliko ne bude sporazuma uz zanemarivanje činjenice da sam čin potpisivanja dogovora ne znači i dugoročno rešavanje problema već nastavak agonije. Rešenje je, kako javljaju ovdašnji mediji, da se produži rok važenja sporazuma o finansiranju koji ističe 30. juna. Uslov za to je, kaže se u Briselu, da Cipras pokaže spremnost na kompromis i dalji razgovor o reformama.

Ukoliko ne bude razumevanja oko PDV-a na struju, vodu, lekove, ako ne bude slaganja oko penzija, Cipras će se, verovatno, odlučiti za referendum i ostaviti Grcima da sami odluče kako žele dalje.

Upozorenja o dramatičnim posledicama koje čekaju Grčku stižu sa svih strana. Jer, Evropa je, iako se detaljno pripremila za eventualni izlazak Grčke i monetarne unije, dobro izračunala da će je to koštati preko tri stotine milijardi evra. Interes da se nađe rešenje postoji, ali ne po svaku cenu. Iz izjava evropskih zvaničnika jasno je da ih je „grčka tragedija umorila” jer „više vole komediju”, kako je to slikovito objasnio evropski komesar za finansije Pjer Moskovici.

Guverner Nacionalne banke Austrije Evald Novotni, u intervjuu domaćim medijima, upozorava da je situacija u Grčkoj dramatična i da bi istupanje iz monetarne unije imalo nesagledive posledica, da bi neplaćanje obaveza prema MMF-u od 1,6 milijare evra koje dospeva za nedelju dana značilo tehnički stečaj.

„Banke i snabdevanje novcem bili bi pred krahom, došlo bi do nekontrolisane ekonomske eskalacije, socijalnih nemira i sve to, imajući u vidu geopolitički položaj Grčke, bilo bi opasno po Evropu”, kaže Novotni.

U izjavama vladinih zvaničnika preovlađuje doza optimizma i nade da će danas biti nađeno rešenje. List „Ethnos” u svom komentaru zaključuje: „Uu igri su sve opcije od sporazma i produžavanja finansiranja, preko kraha, haosa do bankrota i izlaska iz evrozone!” Treba samo preživeti današanji dan!


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak