Bez dogovora Atine i kreditora

RTS 18.06.2015 22:46
Bez dogovora Atine i kreditora


Ministri finansija evrozone na sastanku u Luksemburgu nisu našli rešenje za nastavak finansijske pomoći Grčkoj i sprečavanja da ta zemlja padne pod stečaj 30. juna. Za ponedeljak je sazvan vanredan sastanak šefova država i vlada država članica zone evra u nastojanju da se dođe do nagodbe.Čelnici Evrogrupe i Evropske komisije su u saopštenju posle sastanka podvukli da se i dalje želi opstanak Grčke u zoni evra i zatražili od vlade u Atini da hitno podnese "opipljive i ubedljive" dodatne predloge za dogovor, ali su predočili da će, u protivnom, biti razmotrene "i druge mogućnosti", prenosi Beta.

Jeron Dejsalblum, predsedavajući Evrogrupe koja okuplja ministre finansija evrozone i evropski komesar za ekonomiju Pjer Moskovisi rekli su novinarima da je još moguće doći do nagodbe kojom bi se "izbegao poguban ishod" i stečaj Grčke koja, bez tranše pomoći od 7,2 milijarde evra neće do kraja juna moći da plati dug od 1,6 milijardi evra Međunaodnom monetarnom fondu.

Direktorka MMF-a Kristin Lagard na zajedničkoj konferenciji za štampu s Dejseblumom i Moskovisijem potvrdila je da bi u tom slučaju "za MMF to bio stečaj Grčke" i MMF više ne bi mogao da finansira potrebe vlade u Atini.

Kristin Lagard je ujedno potvrdila da MMF i dalje smatra da treba restrukturisati i dati olakšice za grčki dug od preko 300 milijardi evra, ali je naglasila da reforme grčke privrede i državne uprave, uz svođenje budžetskog deficita na razumnu meru moraju biti "ostvarljive i delotvorne".

Moskovisi je podvukao da grčka vlada "mora da ponudi razumne kompromise" i, isto kao i Dejselblum, rekao da su poverioci grčkog duga, EK, MMF i Evropska centralna banka, osetno umekšali prvobitne zahteve Atini za strukturne reforme i kresanje budžetskog deficita s ciljem da grčka privreda i finansije postanu održive.

Moskovisi je dodao da poverioci grčkog duga ne žele da prisile grčku vladu da napusti svoju humanitarnu i socijalnu politiku posebno za najsiromašnije slojeve stanovništva, ali traže da se uštede nađu tamo gde je moguće.

Šef Evrogrupe Jeron Dejsalblum je podvukao da su poverioci spremni "i na najgore scenarije" i upozorio da je veoma zabrinjavajuća činjenica da je samo u poslednja tri dana došlo do povlačenja uloga od ukupno dve milijarde evra iz grčkih banaka.

Postojeći program međunarodne pomoći Grčkoj ističe 30. juna, pa se današnji sastanak ministara finansija evrozone smatrao poslednjom šansom za postizanje dogovora o reformama sa kreditorima, što je uslov dobijanja novog programa pomoći.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak