Mađarska podiže ogradu duž granice sa Srbijom

B92 17.06.2015 13:52
Mađarska podiže ogradu duž granice sa Srbijom


Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da će duž granice sa Srbijom biti podignuta četiri metra visoka ograda kako bi se sprečio priliv ilegalnih migranata u tu zemlju."Imigracija je jedan od najozbiljnijih problema sa kojima se danas suočava Evropska unija", izjavio je Sijarto na konferenciji za novinare.

Sijarto je rekao da zemalje EU tragaju za rešenjem, ali da Mađarska "ne može da priušti da još čeka", prenela je agencija Rojters.

"Govorimo o granici od 175 kilometara, koja se fizički može zatvoriti sa četiri metra visokom ogradom. Ministar unutrašnjih poslova je dobio instrukciju da to pripremi", dodao je on.

Pripreme bi trebalo da budu završene do naredne srede, izjavio je Sijarto, prenela je mađarska agencija MTI.

Sijarto je naglasio da taj potez nije protivan međunarodnim obavezama, niti se njime krši neki međunarodni sporazum, navela je mađarska agencija.

Na sastanku ministara unutrašnjih poslova Evropske unije je ukazano da je Mađarska od svih zemalja članica najviše pogođena imigraciom, dodao je Sijarto.

U međuvremenu, mađarski poslanici raspravljaju u paralementu o amandmanima na zakon o migracijama, koji predviđaju pooštravanje pravila po pitanju dobijanja statusa izbeglice u Mađarskoj.

Mađarska je pre pet dana zapretila da će zatvoriti granicu sa Srbijom da bi zaustavila priliv mgiranata.

"Mislimo da nije u redu da nam šalju izbeglice, one moraju biti zaustavljene na teritoriji Srbije", izjavio je tada mađarski premijer Viktor Orban u intervjuu državnom radiju Košut.

"Mi razmatramo svaku opciju, uključujući potpuno fizičko zatvaranje granica", rekao je Orban.

Vlade Srbije i Mađarske bi početkom jula trebalo da održe samit posvećen tom pitanju.

Sada nisu u pitanju granice Šengenske zone, već je vreme da se ojačaju spoljnje granice, dodao je Orban.

Mađarska je prošle godine primila više izbeglica po glavi stanovnika od bilo koje druge članice EU osim Švedske - skoro 43.000. To je ogromno povećanje u odnosu na 2012. kada je njihov broj iznosio samo 2.000.

Od početka ove godine u Mađarsku je stiglo 54.000 imigranata, a očekuje se da će do kraja godine u tu zemlju doći i do 130.000.

Početkom godine je došlo do porasta broja imigranata sa Kosova, ali većina imigranata koji sada dolaze su iz Sirije, Iraka i Avganistana.

Prema zvaničnim podacima, 95 odsto njih prelaze u Mađarsku iz Srbije.

U Austriji, koja se graniči sa Mađarskom, takođe je došlo do povećanja broja migranata i ta zemlja je ove nedelje rekla da će poslati 40 policajaca na granicu Mađarske i Srbije da bi doprineli pojačanju granične kontrole.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak