Varufakis: Istupanje iz evrozone nije racionalno rešenje

Tanjug 16.06.2015 09:55
Varufakis: Istupanje iz evrozone nije racionalno rešenje


Grčki ministar finansija Janis Varufakis odbacio je danas istupanje Grčke iz evrozone ističući da to ne bi bilo racionalno rešenje za grčku dužničku krizu, a da je jedini način za napredak restrukturisanje duga.Grčki ministar finansija Janis Varufakis odbacio je danas istupanje Grčke iz evrozone ističući da to ne bi bilo racionalno rešenje za grčku dužničku krizu, a da je jedini način za napredak restrukturisanje duga.

"Odbacujem istupanje Grčke kao racionalno rešenje", rekao je Varufakis tiražnom nemačkom "Bildu", preneo je Rojters.

Prema njegovim rečima, jedini način da Grčka otplaćuje dugove jeste restrukturiranje i da je dogovor moguć ako u razgovorima bude učestvovala nemačka kancelarka Angela Merkel.

"Dogovor može biti postignut za jednu noć. Ali, kancelarka treba da učestvuje", kazao je Varufakis.

Prema njegovim rečima, program restriktivne štednje je propao.

"Treba da počnemo ispočetka. Moramo da napravimo čišćenje", naveo je Varufakis.

"Mi ne želimo više nikakav novac", rekao je Varufakis nemačkom dnevniku, odgovarajući na kritike da su Nemačka i ostale zemlje evrozone Grčkoj dale "previše novca".

Prema rečima grčkog ministra finansija, Atina je spremna da pristane na svaki dogovor kojim bi bio restrukturisan dug.

U Briselu su sinoć završeni pregovori Grčke i predstavnika Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) bez dogovora.

Prema izjavama iz Evropske komisije i dalje postoje velike razlike između planova grčkih vlasti i zajedničkih zahteva Komisije, Evropske centralne banke i MMF-a, a zvaničnici EU krivicu za neuspeh svaljuju na Atinu, navodeći da nije ništa novo ponudila da bi se obezbedilo 1,6 milijardi evra za isplatu MMF-u do kraja meseca.

Prema izveštajima medija, kreditori od Grčke traže sprovođenje mera kojima bi se budžetu uštedelo 5,8 milijardi evra, dok grčka vlada predlaže uštedu do četiri milijarde.

Neimenovani zvaničnik grčke vlade izjavio je da Grčka nikada neće popustiti pred zahtevom za smanjenje penzija i plata ili uvođenje dodatnih poreza na osnovne potrepštine, kao što je struja, a Varufakist je rekao "Bildu" da bi vlada imala problema u prikupljanju poreza, ukoliko ih kreditori prinude na preveliko povećanje.

"Zvuči ludo, ali tako je: što je veća stopa poreza, manja je (želja) ljudi) da plate, oni onda osećaju da imaju pravo da ne plaćaju više", kazao je Varufakis.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak