Grčka prihvatila budžetske ciljeve MMF-a i EU

N1Info 15.06.2015 17:07
Grčka prihvatila budžetske ciljeve MMF-a i EU


Grčka je prihvatila budžetske ciljeve za 2015. godinu, pristajući na ključne 'crvene linije' u pregovorima s kreditorima, od čijeg uspeha zavisi da li će biti odblokirana isplata preostale tranše pomoći Atini pre kraja ovog meseca, izjavila je portparolka Evropske komisije Anika Brajthart."Vlasti u Atini su prihvatile budžetske ciljeve, samo je pitanje koliko je kredibilno obećanje o njihovom ispunjenju", izjavila je Brajthartova na konferenciji za novinare, ne precizirajući na šta je Grčka pristala.

Ona je ranije danas istakla da su EU i Međunarodni monetarni fond već napravili velike ustupke Grčkoj u cilju postizanja sporazuma koji bi spasio zvaničnu Atinu od bankrota.

"Budžetski ciljevi su već znatno sniženi. Ovo nije jednosmerna ulica", izjavila je Brajthartova.

Do prihvatanja budžetskih ciljeva od strane Grčke došlo je samo dan nakon kolapsa pregovora između grčkih zvaničnika i međunarodnih kreditora u Briselu, prenosi agencija Frans pres.

Španski ministar spoljnih poslova Hose Manuel Garsija-Margaljo prethodno je poručio da Grčkoj preti realan rizik od izlaska iz evrozone zbog neuspeha jučerašnjih pregovora sa kreditorima.

"Postoji realan rizik da će Grčka napustiti evrozonu. To ne bi bilo dobra vest za Evropu, a svakako da bi bila izuzetno loša vest za grčki narod. Evrozona je klub sa serijom pravila i svakom ko prekrši pravilo preti rizik od izlaska iz kluba", izjavio je Garsija-Margaljo.

Za neuspeh pregovora, zvaničnici EU okrivljuju Atinu, navodeći da nije ništa novo ponudila da bi se obezbedilo 1,6 milijardi evra za isplatu MMF-u do kraja meseca.

Istovremeno u Atini, neimenovani zvaničnik grčke vlade je izjavio da Grčka nikada neće prihvatiti smanjenje penzija i plata, ili uvođenje dodatnih poreza na osnovne potrepštine, kao što je struja.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak