Brisel odbacio grčki predlog

RTS 10.06.2015 18:42
Brisel odbacio grčki predlog


Evropska komisija saopštila je da nije zadovoljna novim grčkim planom reformi, navodeći da on ne oslikava ranije razgovore između Brisela i Atine.Portparol Komisije Margaritis Šinas poručio je da je "lopta sada u dvorišu grčke vlade", budući da je Brisel odbacio plan koji mu je Atina dostavila dan ranije u pokušaju da obezbedi isplatu zaključane tranše iz paketa pomoći vredne 7,2 milijarde evra, navodi agencija Frans pres, prenosi Tanjug.

Premijer Grčke Aleksis Cipras je, sa druge strane, odbacio predlog EU koji mu je prošle nedelje predstavio predsednik Komisije Žan-Klod Junker.

"Naš komesar za finansijska i ekonomska pitanja Pjer Moskovisi informisao je predstavnike grčke vlade da njihov najnoviji predlog ne oslikava razgovore između predsednika Komisije Junkera i premijera Ciprasa, niti razgovore Moskovisija i predstavnika zvanične Atine", naveo je Šinas.

"Nastavićemo sa razgovorima na tehničkom nivou u cilju premošćavanja razlika i stvaranja uslova za jednoglasni sporazum između svih 19 članica evrozone", dodao je Šinas.

Grčka petogodišnja dužnička kriza vratila se na velika vrata u globalni fokus u januaru, nakon što je Ciprasova partija Siriza odnela pobedu na izborima uz obećanje da će okončati bolne mere budžetske štednje koje su na snazi od 2010.

Vlada u Atini već četiri meseca pregovara sa kreditorima, kojima je ponudila reformu penzionog sistema, poreza na dodatu vrednost i povećanje primarnog budžetskog suficita, ali i zahtevala od kreditora otpis dela duga.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak