Đilas: Izlazimo iz ABA lige

Mondo 09.06.2015 19:48
Đilas: Izlazimo iz ABA lige


Predsednik KSS kaže da će u sredu tražiti od klubova da se izjasne protiv igranja dosadašnje regionalne lige.Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Dragan Đilas u izjavama za "Mozzart sport" i "Blic" ponovio je da se nacionalni tim nalazi u opasnosti od izbacivanja sa predstojećeg Evropskog prvenstva.

To bi, navodno, bila odmazda FIBA zbog toga što su se srpski klubovi ovog proleća izjasnili za ostanak u ABA ligi, pri čemu samo Crvena zvezda Telekom nije prihvatila nacrt novog "Društvenog ugovora" od 20. maja, kada je u Ljubljani definitivno dogovoreno da liga pređe u ruke klubova.

Srpski, ali i klubovi iz drugih ex-YU zemalja, prethodno su se negativno odredili prema projektu nove regionalne lige, u čijem formiranju je trebalo da im daju podršku FIBA i nacionalni košarkaški savezi. Kao najveća boljka novog takmičenja pominjano je to što ne garantuje plasman u Evroligu i Evrokup, koje kontroliše preduzeće "Euroleague Basketball" na čelu sa Đordijem Bertomeuom.

Međutim, Dragan Đilas u utorak je najavio upravo formiranje nove regionalne lige, kao prvi korak nakon ispunjenja navodnog zahteva FIBA da se klubovi povuku iz ABA lige (navodnog, jer nema dokaza da takav zahtev postoji).

"Zbog nerazumevanja od strane FIBA, došli smo u situaciju da izaberemo put sa što manje negativnih konsekvenci. Klubovi su spremni da učine sve kako bi sprečili da reprezentacija Srbije bude suspendovana sa Eurobasketa, a to znači samo jedno", rekao je Đilas za "Mozzart sport".

Predsednik KSS nešto kasnije je boravio u poseti listu "Blic".

"U sredu nas čeka sastanak sa klubovima. Očekujem da ćemo učiniti sve što je neophodno da reprezentacije ne trpe, a to znači da naši klubovi moraju da se izjasne da više neće igrati ovakvu ABA ligu", poručio je Đilas.

"FIBA nema ništa protiv da ABA liga postoji, ali ne ovakva koju drže privatna lica, već da bude u vlasništvu 12 klubova sa teritorije SFRJ. Takvu ligu bi i Evroliga prihvatila kao naslednika ABA lige".

Podsetimo da je prošlog meseca postignut dogovor o vlasničkoj transformaciji ABA lige, po kojoj bi klubovi u novu sezonu krenuli sa apsolutnom moći donošenja odluka i upravljanja regionalnim takmičenjem, a privatna lica ostala sa 20 odsto deonica i u perspektivi bi se potpuno povukla iz vlasničke strukture.

U čemu je toliko bitna razlika između transformisane ABA lige i projekta koji zagovara predsednik KSS, pa da ovo prvo nije prihvatljivo za FIBA, a ovo drugo bi oberučke prihvatila?

Šta će biti ako srpski klubovi izađu iz ABA lige, a ona ipak opstane sa Hrvatima, Slovencima i drugima i zadrži sva prava u smislu prohodnosti u Evroligu i Evrokup?

Đilas je za "Blic" rekao da je alternativa stvaranju nove regionalne lige - povlačenje u granice Srbije i povratak srpskom prvenstvu.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak