Varufakis: Vreme za dogovor

RTV 08.06.2015 18:24
Varufakis: Vreme za dogovor


Grčki ministar finansija Janis Varufakis izjavio je danas da je vreme da se u pregovorima s kreditorima 'zaustavi upiranje prstom' i da se dve strane konačno dogovore.Varufakis je novinarima u Berlinu, nakon razgovora sa nemačkim kolegom Volfgangom Šojbleom, rekao da je vreme da obe strane urade svoj deo posla i da višemesečni pregovori urode dogovorom, prenosi agencija Frans pres.

Grčki ministar je sastanak sa nemačkim kolegom ocenio kao produktivan.

"Današnji razgovor će biti od velike pomoći za pronalaženje krajnjeg rešenja", rekao je Varufakis.

"U istorijskom trenutku kada su oči svih Evropljana uprte u nas i kada svi imaju očekivanja od nas, ključno je da uspešno zaključimo pregovore u korist svih Evropljana, da sklonimo politiku u stranu i obraćamo se jedni drugima kao građani Evrope", poručio je Varufakis.

Grčka ubrzano ostaje bez finansijskih sredstava, a sa kreditorima još nije postigla sporazum o razmeni finansijskih sredstava za sprovođenje reformi.

Varufakis je za nemački list Tagešpigel rekao da je najnoviji predlog kreditora Atini, kog je premijer Aleksis Cipras odbio, apsurdan.

"Takav predlog jedino dajete ako uopšte ne želite postizanje sporazuma", rekao je Varufakis i još jednom ponovio apel Atine kreditorima da grčki javni dug bude restrukturiran.


Prošle nedelje premijer Aleksis Cipras je u Brisel odneo predloge reformi koje bi Grčka preduzela kako bi dobila 7,2 milijardi evra, odnosno poslednju tranšu od 240 milijardi evra pomoći koje Grčka dobija od 2011.

Cipras je, međutim, naišao na negativan stav i kontrapredlog kreditora - Evropske centralne banke, Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske komisije, koje je na kraju odbacio kao apsurdne.

Vreme za pronalaženje rešenja polako ističe pošto Grčka mora do 30. juna da plati ratu kredita od 1,6 milijardi evra MMF-u koji joj je odobrio da plati sve odjednom, a ne u četiri dela kako je bilo ranije predviđeno.

Portparol Evropske komisije Margaritas Šinas rekao je danas u Briselu da se nastavlja rad na pronalaženju rešenja.

"Postoji pozicija tri institucije koji je dobra osnova za pronalaženje rešenja, uz uslov da se strane koncentrišu da preostala pitanja budu rešena", rekao je Šinas.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak