'Želvoz' vozi nizbrdo

Politika 06.06.2015 21:48
'Želvoz' vozi nizbrdo


Bivši zaposleni očekuju povezivanje radnog staža dok čekaju da preduzeće izračuna koliko im dugujeFabrika železničkih vozila „Želvoz” iz Smedereva od početka juna nema zaštitu od poverilaca, a o njenoj sudbini niko se još zvanično nije oglasio. Nešto više od 300 preostalih radnika strahuje za svoje „parče hleba”, a bivši radnici našli su se u panici zbog silnih dugovanja koja fabrika prema njima nije izmirila, iako se na to obavezala kada su silom prilika uzimali otpremninu. Njima „Želvoz” duguje između 28 i 36 plata. Ni sami, kažu, više ne znaju tačno. Zato protestuju pred fabrikom, a za danas su zakazali novo okupljanje na gradskom trgu.

– Primali smo povremeno manje od minimalca, nisu isplaćene razlike u platama, ni regres i topli obrok, jubilarne nagrade, ni troškovi prevoza i lečenja jer nismo imali overene zdravstvene knjižice. Nije nam ni radni staž povezan tri godine, tražimo da se i to reguliše, kaže Dragan Golubović, bivši radnik „Želvoza” kome, po njegovoj računici, firma duguje više od 4.000 evra.

Nezvanično, taj dug težak je više od četiri miliona evra, a koliko tačno smederevski remonter duguje nekadašnjim radnicima, trebalo bi da raspetlja rukovodstvo fabrike.

Radnike koji su protestovali nije primio direktor i zastupnik kapitala Milorad Stojković, koji tog dana, kako im je rečeno, nije bio u fabrici. On nije odgovorio ni na naš zahtev da popričamo o stanju u toj fabrici. Tek nakon upornog insistiranja nezadovoljne „želvozovce” primila je gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović.

– Ona je pozvala nadležne u Vladi Srbije i rečeno je da će nam radni staž biti povezan do kraja ove nedelje. Zakazala nam je i sastanak u vladi, a u međuvremenu smo razgovarali i sa direktorom Stojkovićem koji se obavezao da će firma izračunati koliko nam tačno para duguje, kako bismo to preneli predstavnicima države, objašnjava Golubović. On dodaje da će rezultate dogovora u vladi preneti radnicima na zakazanom skupu.

Radnici, i bivši i sadašnji, praktično su prepušteni sami sebi. I jedni i drugi jedva sastavljaju kraj sa krajem. Mnogi rade za nadnicu, šta god im se ponudi – na njivi ili na gradilištu. Drugog izbora većina nema. Oni zahtevaju da im nadležni kažu da li će „Želvoz” otići u stečaj. Da li će doći do nekog dogovora na današnjem sastanku predstavnika bivših radnika i nadležnih u Beogradu, ostaje da se vidi. Od toga će zavisiti dalji koraci nekadašnjih radnika fabrike železničkih vozila.

Ni oni koji su ostali u fabrici ništa bolje ne žive. Kako veliki broj njih tvrdi, na ivici su egzistencije jer samo povremeno prime linearno po pet-šest hiljada dinara, pri tom bez objašnjenja o kojoj isplati je reč.Ovo za „Politiku” potvrđuje i predsednik ASNS u „Želvozu”, Dragan Stanić, tvrdeći da su poslednju „pravu“ platu primili pre tri godine. Nakon toga, tvrdi Stanić, radnici pojma nemaju šta primaju i kada, dodajući da je to teško raspetljati.

 „Želvoz”, svojevremeno jedan od najvećih remontera šinskih vozila na Balkanu, nalazi se pred stogodišnjicom postojanja. Da li će i u kom statusu dočekati značajan jubilej, nije još izvesno.

Italijanska firma „Ćimolaj” u više navrata iskazala je zainteresovanost da kupi „Želvoz”, ali je do danas jedino zakupila najveću proizvodnu halu u krugu fabrike. Proizvodnja još nije počela, a o detaljima zakupa i dogovora oko ovog posla „Politika” ovih dana istražuje.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak