Siriza najavljuje nove izbore

Vesti 05.06.2015 13:58
Siriza najavljuje nove izbore


Grčka vlada bi mogla da objavi prevremene izbore, ukoliko zemlja ne uspe da se dogovori sa međunarodnim kreditorima o okalšavanju uslova za sporazum o novčanim reformama, rekao je zamenik ministra socijalne bezbednosti Dimitris Stratoulis.- Kreditori žele da nametnu teške mere. Ako ne odstupe od ovog paketa ucena ... vlada će morati da traži alternativna rešenja – izbore - rekao je on.

Stratoulis je bliži krajnje levoj frakciji vladajuće Sirize, pa nije jasno da li izjava predstavlja širi pogled unutar stranke, ali je istakao da postoji veliki gnev zbog predloga zajmodavaca i sve je veći osećaj da će stranka tržiti alternative, kako bi izbegla prihvatanje plana.

Skoro svaki drugi Grk je za to da Vlada postigne dogovor sa međunarodnim kreditorima, čak iako bi to značilo određeni kompromis. Svaki treći želi da Atina ostane u evrozoni, rezultati su novog istraživanja.

Anketa pokazuje da je 75 odsto Grka za to da ta zemlja ostane u evrozoni, a 37 odsto podržava raspisivanje novih izbora radi rešenja spora u vezi sa dogovorom za paket "pomoć za reforme".

Grčka je odložila plaćanje osnovnog duga MMF-u, jer se premiejr Aleksis Cipras suočava sa besom među pristalicama levice, koji zahtevaju promene teških uslova međunarodnih kreditora.

MMF je potvrdio da je Grčkoj odobreno odlaganje isplate duga za kraj juna, što je ta zemlja prethodno tražila. Grčka je trebalo danas da isplati prvi deo duga od 300 miliona evra, a umesto toga će do kraja meseca morati da plati 1,6 milijardi evra.

- Grčke vlasti su juče obavestile MMF da planiraju da dug koji je trebalo da otplate u četiri dela isplate odjednom krajem juna - rekao je portparol MMF-a Geri Rajs.

Poslednji sličan slučaj objedinjene uplate duga dogodio se u slučaju Zambije sredinom osamdesetih godina prošlog veka.   


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak