MMF odložio Grčkoj otplatu duga

N1Info 05.06.2015 10:03
MMF odložio Grčkoj otplatu duga


Grčka vlada zatražila je i dobila od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odlaganje isplate duga toj organizaciji koji je trebalo da bude isplaćen u četiri dela, već će biti odjednom krajem juna, saopštili su večeras izvori bliski vladi u Atini i MMF-u."Iskoristili smo mogućnost koji nam daje propis MMF-a kako bismo dobili na vremenu o pregovorima", izjavio je Frans presu izvor blizak grčkoj vladi.

MMF je sa svoje strane saopštio da je od Grčke dobila informaciju da želi da iz jednog dela isplati dug od 1,6 milijardi evra, što je u skladu s propisima te svetske finansijske institucije.

Grčka je sutra trebalo da isplati prvi deo tog duga, a ostala tri dela do 19. juna. Atina ukupno mora da poveriocima, a uglavnom Evropskoj centralnoj banci (ECB), od juna do avgusta vrati 11 milijardi evra.

Od 12. do 30. juna, Vlada u Atini bi trebalo da isplati blagajničke zapise od 5,2 milijarde evra, da isplati penzije, plate u državnom sektoru i socijalna davanja (oko 2,2 milijarde evra).

Grčka vodi teške pregovore s kreditorima (MMF, ECB i EU) o isplati poslednje tranše ranije obećane finansijske pomoći. Grčka mora zauzvrat da sprovede reforme kako bi dobila 7,2 milijardi evra.

Premijer Aleksis Cipras sutra bi trebalo u parlamentu da podnese izveštaj o razgovorima s EU koje je imao u sredu uveče. Ti razgovori su završeni bez dogovora.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak