Varufakis: Cilj nam je da vratimo sve dugove

NoviMagazin 04.06.2015 23:46
Varufakis: Cilj nam je da vratimo sve dugove


Grčka namerava da otplati sva svoja dugovanja, rekao je danas grčki ministar finansija, Janis Varufakis, na pitanje novinara u Atini da li će sutra biti vraćena tranša duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) vredna 300 miliona evra."Kao ministar finansija, ne mogu da dam drugi odgovor na to pitanje osim da je državi uvek cilj da vrati dugovanja svim svojim kreditorima", rekao je Varufakis za grčki radio, a preneo Rojters.

Grčka ovog meseca, kroz četiri tranše, treba da vrati MMF-u dug vredan 1,6 milijardi evra.

Varufakis je takođe rekao da se oštro protivi privatizaciji grčkog distributera električne energije PPC, koju je levičarska vlada u Atini obustavila čim je došla na vlast u januaru.

Portparol vladajuće grčke partije Siriza, Nikos Filis, poručio je juče da Grčka neće 5. juna otplatiti tranšu duga MMF-u ukoliko uskoro ne bude skiciran sporazum o reformama sa međunarodnim kreditorima.

Premijer Grčke, Aleksis Cipras, danas je poručio da Atina želi sporazum koji će joj omogućiti izlazak iz ekonomske krize i koji će staviti tačku na scenario o izlasku Grčke iz evrozone. Cipras je, međutim, dodao da postoje stavke koje kreditori zahtevaju a koje Grčka ne želi da prihvati, uključujući rezanje penzija i podizanje poreza na električnu energiju.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak