Srpska trobojka osvaja Frankfurt

Novosti 01.06.2015 23:53
Srpska trobojka osvaja Frankfurt


Grad na Majni će, uz podršku Nemaca, u skoroj budućnosti postati duhovni i kulturni centar Srba u Nemačkoj. Gradonačelnik Peter Feldman podržao predlog episkopa SergejaKada su se nemački mladenci i svatovi u Frankfurtu 16. maja fotografisali za uspomenu ispred Gradske kuće, na svojim snimcima poneli su kućama srpsku zastavu. Tog dana gradonačelnik Peter Feldman je u svečanoj Kraljevskoj dvorani priredio prijem za frankfurtske Srbe i članove Udruženja pisaca “Sedmica”. Srbima u čast istaknuta je srpska zastava na Gradskoj kući.

- Slavimo vas Srbe, jer u gradu u kome živi 198 nacija jačate internacionalizam, kulturnu saradnju i mir. Vi živite zajedno sa nama u Evropi i najbolji ste udruženje na Starom kontinentu - rekao je u svom pozdravnom govoru gradonačelnik Peter Feldman, inače zvanični pokrovitelj jubilarnih dvadesetih Majskih susreta srpskih pisaca dijaspore u ovom gradu na Majni.

Gospodin Feldman je zbog privilegije koju je učinio frankfurtskim Srbima imao polemiku sa članovima Gradskog veća, koji su ga pitali čime su to Srbi zaslužili da se zbog njih krši protokol grada Frankfurta. Naime, taj protokol predviđa da u Kraljevsku dvoranu mogu na svečani prijam da dođu samo slavljenici 25-godišnjice. A Srbi su proslavljali dve decenije od osnivanja Udruženja pisaca “Sedmica”. Gradonačelnik je jednostavno odgovorio:

- Srbi su to zaslužili svojim radom na negovanju multikulturalnog duha grada Frankfurta!

Gradonačelniku se na divnim rečima i podršci zahvalila generalni konzul Aleksandra Đorđević i Ljubiša Simić, predsednik Udruženja pisaca, koji mu je uručio Povelju “Sedmice” i knjigu o manastiru Hilandar. Ovo je bio samo jedan od niza uspešnijih susreta frankfurtskih Srba sa gradonačelnikom ekonomskog centra pokrajine Hesen. U Frankfurtu i okolini živi oko 30.000 Srba, koji se okupljaju u 16 klubova i srpskoj crkvi.

- Poslednjih godina puno je učinjeno na razvoju srpske kulture u Frankfurtu. Mi iz “Sedmice” učestvujemo na Sajmu knjiga u Frankfurtu i pokušavamo da grad na Majni pretvorimo u kulturni centar svih Srba u Nemačkoj - kaže Ljubiša Simić, pesnik i srpski aktivista.

Ljubiša Simić i Udruženje pisaca motor novih ideja

U čitavoj Nemačkoj ima oko pola miliona Srba. Njihov dugogodišnji centar zabave je Ofenbah, u kome se organizuju koncerti estradnih zvezda i ide na jagnjetinu i pivo. Frankfurtski Srbi se bore da estradu zamene ozbiljnom literaturom i kulturom, a da ovaj grad postane i duhovni centar Srba u Nemačkoj. Naime, gradonačelnik Peter Feldman je prilikom posete Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u naselju Grishajm i prisustvu 3. maja na slavi Eparhije srednjoevropske, čije je sedište u manastiru Himelstir, podržao predlog episkopa Sergeja da Frankfurt postane novo sedište SPC u centralnoj Evropi.

SEDIŠTE EPISKOPIJE

U Frankfurtu je SPC već kupila crkvu i pretvorila je u pravoslavni hram. Kako u manastiru Uspenja Presvete Bogorodice u Himelstiru nema vernika, predloženo je da se sedište eparhije prebaci u Frankfurt. Time bi SPC postala jedina strana verska zajednica koja u Frankfurtu na Majni ima svoje sedište.

Ostaje samo da Sabor SPC, koji zaseda u Beogradu, odobri ovaj projekat episkopa srednjoevropskog Sergeja. U tom slučaju pružiće se nova prilika da se srpska zastava vijori u Frankfurtu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak