Srbima u Albaniji najteže od svih manjina u Evropi

Blic 29.05.2015 20:17
Srbima u Albaniji najteže od svih manjina u Evropi


Srbi u Albaniji su najugroženija manjina u Evropi zajedno sa drugim narodima, jer tamo ne postoji zakon o nacionalnim manjima.Ovako Aleksandar Čotrić, član Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i poslanik SPO, objašnjava za „Blic“ kako žive Srbi u ovoj zemlji. On dodaje da je trenutno formirana komisija koja u albanskom parlamentu priprema ovaj zakon čije se usvajanje očekuje do kraja godine i kojim bi Albanija prestala da bude jedina evropska država u kojoj se ne priznaje status nacionalnim manjinama.

- Po poslednjem popisu u Albaniji živi 155 Srba, a zapravo ih je između 30.000 i 40.000 i to u oblasti Skadra i Fijera. Srbi su, naime, kao i druge manjine bojktovali popis zato što su svi u trenutku rođenja u matične knjige upisivani kao Albanci. Imena su im albanizovana a komplikovana procedura vraćanja izvornog imena koštala je do pre dve godine oko 1.000 evra. Sada po normalnijoj ceni takse može da se promeni samo ime ili samo prezime - objašnjava Čotrić.

To je plastično objasnio i Pavle Jakoja, predsednik Udruženja srpsko-crnogorske manjine „Morača-Rozafa“ u Skadru, koji je u dokumentima Pavle Jakoja jer prezime Brajović nije uspeo da vrati.

- Nemaju pravo korišćenja maternjeg jezika, škole na srpskom ukinute od 1934, ne postoji nijedan medij na srpskom, niti ga mogu koristiti ni u sudovima, na primer. Nedavno je u Fijeri zabranjen kurs srpskog jezika pošto se održava u kući Ekrema Duljevića, navodno zbog neispunjavanja uslova - objašnjava Čotrić i napominje da Srbi takođe nemaju svoje predstavnike ni na jednom nivou vlasti, počev od lokalnog do najvišeg.  

Traže državljanstvo Srbije
Srbima u Albaniji posebno bi značilo olakšanje procedure za dobijanje srpskog državljanstva, pre svega zbog mogućnosti slanja dece na fakultete u Srbiju i dolaska na lečenje. Oni se mahom bave poljoprivredom i na tom planu očekuju saradnju i pomoć matične države. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak