Cipras: Grčka 'finansijski zadavljena'

RTS 18.05.2015 23:28
Cipras: Grčka 'finansijski zadavljena'


Grčki premijer Aleksis Cipras ističe da je njegova zemlja 'finansijski zadavljena', usred zabrinutosti da Atina možda ima samo nekoliko sedmica do bankrota. Da bi Grčka otplatila dugove u junu, hitno je potrebno da sklopi sporazum s poveriocima.Premijer Aleksis Cipras je istakao da međunarodni poverioci "finansijski guše" Grčku, i to uprkos tome što je ona podnela "detaljan predlog održivog sporazuma" s njima, javlja Beta.

"Iako smo u takvoj finansijskoj situaciji, mi poštujemo sve naše spoljne obaveze", rekao je Cipras i dodao da "nedostatak likvidnosti nije niti izbor niti odgovornost grčke vlade", kaže Cipras.

Prema njegovim rečima, reč je o oštroj pregovaračkoj taktici grčkih partnera, i "ne znam da li se iko u Evropi oseća ponosnim zbog toga".

Portparol Vlade Gabrijel Sakelaridis je tokom brifinga rekao da je Atini potreban dogovor s poveriocima kako bi rešio kritične probleme s likvidnošću.

Grčka već devet meseci čeka, mnogo pre dolaska Sirize na vlast u januaru, na 7,2 milijarde evra koje su joj obećali međunarodni kreditori – MMF, EU i Evropska centralna banka u okviru paketa od ukupno 240 milijardi evra pomoći, dogovorenog 2010. godine.

Pregovori o isplati te poslednje tranše su u zastoju, delom i zato što Atina smatra socijalno neprihvatljivim reforme tržišta rada i penzije koje kreditori zahtevaju.

Ali, ishod te konfrontacije izgleda da je blizu, jer Grčka više nema novca u državnoj kasi.

Premijer Cipras je još 15. marta pismom upozorio nemačku kancelarku Angelu Merkel na hitnost obezbeđivanja tih sredstava, radi otplate dugova do leta. Mart i april su prošli, kao da su kreditori smatrali da Atina blefira.

Zabrinutost je porasla prošlog vikenda, kada se saznalo za novo pismo premijera Ciprasa, koji je početkom maja upozorio poverioce da Atina ne može da sakupi novac za ratu duga MMF-u od 750 miliona evra, koja dospeva 12. maja.

Ipak, veći deo te sume je nađen u grčkom fondu za vanredne prilike, i uplata je izvršena.

U junu dospeva rata otplate 1,5 milijardi evra takođe duga MMF-u, u četiri dela, od 5. do 19. juna. Atina ukupno mora poveriocima, od juna do avgusta, da vrati 11 milijardi evra.

Niko ne zna šta će se desiti u slučaju kašnjenja u otplati duga, po čemu bi Grčka mogla biti prva zemlja evrozone. Neki upozoravaju da bi već i malo zakašnjenje plaćanja, moglo sasvim omesti postizanje sporazuma s poveriocima o poslednjoj traši kreditne pomoći.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker ima plan za izlaz, objavio je u ponedeljak posle podne grčki list To Vima na svojoj internet stranici: Grčkoj bi se isplatila polovina od obećane 7,2 milijarde evra, što odgovara udelu EU i ECB, a po strani bi se ostavile mere koje izazivaju sporna socijalna pitanja. Zauzvrat, Skuština Grčke bi pre leta odobrila paketa novih poreskih mera.

Portparol Evropske komisije je rekao: da "ne zna" za takav plan, i da Komisija još radi pod pretpostavkom postizanja "potpunog sporazuma" s Grčkom, uključujući i MMF.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak