Varufakis: Grčkoj za nekoliko nedelja preti bankrot

Tanjug 12.05.2015 12:21
Varufakis: Grčkoj za nekoliko nedelja preti bankrot


Grčki ministar finansija Janis Varufakis tvrdi da je finansijska situacija u Grčkoj izuzetno hitna i da će za nekoliko nedelja kriza dostići vrhunac, javlja britanski javni servis "Bi-Bi-Si"."Pitanje likvidnosti je izuzetno važno pitanje. To je poznato, nemojmo okolišati. Sa vremenske perspektive, govorimo o nekoliko idućih nedelja", rekao je Varufakis novinarima u Briselu.

NJegovo upozorenje je usledilo posle sastanka ministara finansija evrozone u Briselu na kom su razgovarali o odblokiranju isplate preostale tranše kredita Atini u vrednosti od 7,2 milijarde evra. Po okončanju sastanka, ministri su poručili da je zvanična Atina ostvarila napredak, ali da je potrebno još vremena i napora kako bi se premostile razlike u preostalim pitanjima.

Kako podseća "Bi-Bi-Si", Grčka je juče pokrenula transfer 750 miliona evra vredne tranše kamata Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), dan pre isteka roka.

Krajnji rok za postizanje sporazuma između međunarodnih kreditora i Grčke je kraj juna, kada Atini ističe postojeći program pomoći. Finansije Grčke su ovom trenutku u izuzetno lošem stanju da je u jednom trenutku čak bila primorana da traži pomoć od javnih entiteta, navodi britanski servis.

U narednom periodu, zvaničnoj Atini dospevaju na naplatu i druga velika dugovanja, pa tako samo u junu, Grčka treba da plati MMF-u još 1,5 milijardi evra, a Evropskoj centralnoj banci tri milijarde evra u julu i avgustu.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak