'Dani jorgovana' povezuju dijasporu sa maticom

GlasSrbije 04.05.2015 15:01
'Dani jorgovana' povezuju dijasporu sa maticom


Manifestacija 'Dani jorgovana', koja se tradicionalno u maju održava u Kraljevu, nedavno je prvi put predstavljena Beograđanima, a planirano je da u junu bude održana u Francuskoj.Ove godine obeležaeva se i poseban jubilej - 765 godina od braka Jelene Anžujske i kralja Uroša Prvog, što je na određeni način i potvrda viševekovnog prijateljstva Srbije i Francuske.

Manifestacija „Dani jorgovana“ prvi put ove godine održana je u Beogradu, gde je 26. aprila priređen svečani defile centralnim gradskim ulicama. U periodu od 23. do 25. maja ta manifestacija biće održana u Kraljevu. Prvog dana na centralnom gradskom trgu „Dane jorgovana“ najaviće defile oklopnika, kočija i fijakera, a potom će biti zasađeno 7 stabala jorgovana, koji će simbolički predstavljati 7 vekova prijateljstva Srbije i Francuske. Osim izložbe posvećene jubileju - 765 godina od braka Jelene Anžujske i kralja Uroša Prvog, biće otkriveno spomen-obeležje, posvećeno kraljevskom paru, dok će u drevnom gradu Magliču biti održan viteški turnir. Drugog dana u manastiru Gradac predviđeno je druženje mladih iz Srbije i Francuske i takmičenje u pisanju eseja i poezije, a inspiracija je ljubavna priča kraljevskog para. Poslednji dan predviđen je za susret srpskih i francuskih privrednika, a sve vreme trajanja manifestacije održava se Sajam turizma, prehrane, meda, vina, ajvara, pršute i suvernira – „Kraljevački proizvodi iz doline vekova, kraljeva i jorgovana“. Prema rečima predsednika Skupštine grada Kraljeva Sretena Jovanovića, manifestacija „Dani jorgovana“ predstavlja identitet Srba i podseća na istorijske veze sa Francuskom. To je manifestacija, koja slavi svetli deo srpske istorije i koja je preko jednog cveta, uspela da izrazi i predstavi veliku ljubav kraljevskog para. Istovremeno, podržava i tradiciju prijateljstva dva naroda, dugu 765 godina.

Srpski kralj Uroš Prvi, sin Stefana Prvovenčanog i francuska princeza Jelena Anžujska sklopili su brak 1250. godine. Da bi pokazao ljubav prema svojoj budućoj supruzi, Uroš Prvi je na površini od oko 100 kilometara u dolini Ibra posadio mirisne jorgovane i to područje je postalo poznato kao Dolina vekova, kraljeva i jorgovana. Legenda kaže da je to učinio da bi pripitomio i ulepšao obronke klisura i buduću kraljicu podsetio na rodnu Provansu. Na tom prostoru 1270. godine kraljica Jelena je podigla manastir Gradac, čije freske predstavljaju najlepše primerke slikarskog umeća Sopoćana. Manifestacija „Dani jorgovana“ održava se već 22 godine u Kraljevu, a od ove godine poruku mira i ljubavi Kraljevčani prenose i na druge gradove u Srbiji i Francuskoj.

U periodu od 11. do 14. juna „Dani jorgovana“ biće održani u Lionu, u Francuskoj. Predstavnike Srbije i Kraljeva dočekaće gradonačelnik Liona Žerar Kolon, a potom će zajedno zasaditi jorgovan u gradskom parku. Predviđena je poseta Univerzitetu u Lionu i svečano otvaranje Srpske kuće u tom gradu. Drugog dana u Trgovinskoj i industrijskoj komori Liona planiran je skup srpskih i francuskih privrednika. U sledeća dva dana biće održana sportska takmičenja, kao i muzičko-scenski spektakl, a program manifestacije završava se liturgijom u Pravoslavnoj crkvi u Lionu. Prema rečima predsednika Skupštine dijaspore Srba Južne Francuske Milovana Jovanovića, ova manifestacija je izuzetno važna za sve pripadnike dijaspore. On je pozvao predstavnike Srbije i Kraljeva, kao i privrednike da u što većem broju dođu u Lion, kako bi doprineli saradnji i prijateljstvu dva naroda. Takođe, založio se da ta manifestacija postane tradicija, jer će doprineti jačanju veza dijaspore sa maticom, što je od izuzetnog značaja za buduća pokolenja.

„Dani jorgovana“ održavaju se 25. juna u Nici, a centralni događaj je naučna konferencija „Mladi za mir“. Na tom skupu specijalni gost biće potomak generala Franšea Deperea, Sigolen Franše Depere Vujić. Nakon toga, manifestacija se seli u Kan, gde će 26. juna početi svečanom akademijom, koja je posvećena srpsko-francuskom prijateljstvu i dodelom Medaljona prijateljstva. I u tom gradu je predviđeno da se zasadi drvo jorgovana u gradskom parku, kao i održavanje više pozorišnih i muzičkih predstava. Drugi dan planirana su sportska takmičenja, a na Vidovdan 28. juna, posle liturgije u srpskoj Pravoslavnoj crkvi, u dvorištu crkvene porte biće organizovana Srpska kaligrafska škola - ćirilično pismo - krasnopis. Manifestaciju završava Veče srpskog dokumentarnog filma u sali „Mediateque de Cannes“, a specijalni gost biće proslavljeni reditelj Emir Kusturica.     


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak