Varufakis: Pare pa ustupci

RTS 30.04.2015 23:02
Varufakis: Pare pa ustupci


Grčki ministar finansija Janis Varufakis nagovestio je da bi Grčka mogla da napravi ustupke u ključnim zahtevima međunarodnih kreditora, ali tek na leto, pošto bude prvo postignut dogovor o odblokiranju paketa pomoći.Varufakis je to rekao dok se novi pregovarački tim Grčke priprema za sastanak s inspektorima kreditora u Briselu, prenosi Beta.

Kreditori Grčke navode da je Atina posustala u dugoročnim reformama koje bi joj omogućile da stane na noge: smanjenje fonda za penzije, ublažavanje zakona o radu i pojednostavljenje poreskih stopa.

Grčka levičarska vlada, s druge strane, navodi da reforme više ne mogu ići istom brzinom i oštrinom, pošto je došlo do značajnog pada proizvodnje i povećanja nezaposlenosti.

"Posle juna ćemo biti voljni da razmotrimo mnoga pitanja", rekao je Varufakis za radio Sto Kokino i naznačio da je spreman da poveća neke poreze.

Janis Varufakis je dodao da neće "mrdnuti ni pedalj" po tim pitanjima ako ne bude prvo postignut sporazum o odblokiranju paketa pomoći koji je Grčkoj potreban da bi u narednim nedeljama izbegla bankrot kada budu pristigle dužničke obaveze.

Spor Atine i kreditora ostavio je trag i na tržištima. Bonitetska agencija Mudi dodatno je smanjila kreditni rejting Grčke na Caa2 sa Caa1, što je dva stepena iznad bankrota. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak