Cipras: Žuti karton za Varufakisa

B92 28.04.2015 13:04
Cipras: Žuti karton za Varufakisa


Vlada Grčke izmenila svoj tim za pregovore s poveriocima posle žestoke kritike njenog ministra finansija, što je tržište pozdravilo.nvestitori se nadaju da će promena tima omogućiti dogovor od kojeg zavisi da li će se Grčku spasti nelikvidnosti.

Jedan grčki zvaničnik je rekao da Janis Varufakis i dalje ima podršku Vlade, iako je na udaru svojih kolega iz Evrope zbog tromesečnog odugovlačenja pregovora o kreditnoj pomoći. Tako će ministar finansija i dalje prevoditi pregovore, ali u tome više neće biti sam.

Euklidis Cakalotos, zamenik ministra spoljnih poslova, zadužen za međunarodne finansijske odnose, postavljen je za koordinatora Varufakisovog pregovaračkog tima. Cakalotosje blizak premijeru Aleksisu Ciprasu i često je pratio Varufakisa na pregovorima.

Uz to će nov, poseban tim pružiti "tehničku podršku" pregovorima, dok će generalni sekretar Ministarstva finansija za fiskalno planiranje sačiniti plan privrednog rasta.

Ti potezi ukazuju da je Vlada rešena da postigne dogovor s poveriocima, te je, na vest o tome, glavni grčki indeks akcija skočio za 4,4 odsto. Prinos na državne dvogodišnje obveznice - što je merilo strahovanja tržišta, opao je za skoro dva odsto, na oko 23 procenta.

Nejasno je koliko će reorganizacija pregovaračkog tima obuzdati Varufakisov uticaj na pregovore, i da li da će se promeniti atmosfera u odnosima poveriocima.

Poverioci Grčke su ukorili Varufakisa pred vikend na sastanku ministara finansija u Rigi, u Letoniji, jer nije doneo traženi spisak ekonomskih reformi na osnovu kojeg bi poverioci odobrili isplatu kreditne pomoći. 

U Atini, vladini zvaničnici kažu da je Varufakis nepotrebno ocrnjen i da je on cilj međunarodne kampanje blaćenja.

Po dogovoru o produženju kreditne pomoći za četiri meseca, Grčka treba da do 30. aprila iznese prihvatljive reforme tako da poverioci dopuste isplatu poslednje tranše kreditne pomoći, od 7,2 milijarde evra. Međutim, dogovor o tome još izgleda daleko.

Pored držanja Varufakisa, evropski zvaničnici osuđuju novu vladu zbog nepomirljivosti i nedostatka napretka u predlaganju prihvatljivih reformi potrebnih da bi odobrili isplatu od koje zavisi da li će Grčka izbeći pad u neklikvidnost i možda morati da napusti zonu evra.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak