Cipras reorganizovao pregovarački tim, skrajnut Varufakis

Tanjug 27.04.2015 22:43
Cipras reorganizovao pregovarački tim, skrajnut Varufakis


Grčki premijer Aleksis Cipras napravio je danas izmene u timu koji u ime Atine pregovara sa međunarodnim kreditorima, Evropskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom, budući da na tom planu nije ostvaren značajniji napredak u poslednja dva meseca, javlja francuska agencija Frans pres.U saopštenju vlade se navodi da će koordinator novog pregovaračkog tima biti zamenik grčkog ministra spoljnih poslova i 55-godišnji profesor ekonomije, Euklid Cakalos, dok će grčki ministar finansija, Janis Varufakis, biti zadužen za nadzor tima, javlja britanska agencija Rojters.

Iz saopštenja vlade se može zaključiti da će Cakalos od ovog trenutka imati aktivniju ulogu prilikom pregovora "oči u oči" sa kreditorima, ocenjuje Rojters.

Današnji potez grčke vlade usledio je nakon što su ministri finansija evrozone zatražili prošle nedelje od Grčke da ubrza reforme kako bi dobila spasonosnih 7,2 milijardi evra kredita iz međunarodnog paketa pomoći.

I Janis Varufakis se, međutim, nakon prošlonedeljnog sastanka evrogrupe u Rigi, našao na udaru kritika kako kod kuće tako i u inostranstvu, jer pregovori nisu doneli dobre rezultate.

Gotovo 72 odsto Grka želi da njihovi lideri postignu dogovor sa poveriocima, tek nešto više od 23 procenata podržava odvajanje od EU i samo njih 20 odsto bi volelo da umesto evra u novčanicima ponovo imaju drahmu, pokazali su juče objavljeni rezultati ankete objavljeni u grčkom listu "Vima".

Grčka, kojoj ponestaje gotovine, poručila je partnerima iz evrozone u februaru da će do kraja aprila postići sporazum sa kreditorima o listi reformi neophodnih za oslobađanje preostale tranše iz paketa međunarodne pomoći.

Do postizanja sporazuma, međutim, Atina ostaje bez pristupa sredstvima iz paketa pomoći, zbog čega joj, kako se ocenjuje, preti bankrot, a možda i izlazak iz evrozone.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak