Часови српског у Речици кроз смех, глуму и игру

РТС 24.04.2015 19:05
Часови српског у Речици кроз смех, глуму и игру


И ове године часови српског језика у ОШ '11. октобар' у селу Речица код Куманова, по пројекту за спровођење факултативне наставе Културно–информативног центра Срба у Македонији-Споне, настављају се према утрвђеном програму.Извођење наставе у другом полугођу школске 2014/2015. започело је у фебруару и трајаће до завршетка школске године односно до половине јуна.     

Сваке среде одмах после редовне наставе двадесетак ђака од другог до петог разреда, а не ретко и ученици старијих разреда окупе се на часу српског језика.

Ова весела, радознала, бистра и изузетно лепо васпитана деца стидљиво кажу да воле српски, да им је лепо и интересантно на часовима те да им брзо прође време. Највише воле да глуме, певају и решавају загонетке, квизове и асоцијације док их брзалице засмејавају. Нису одушевљени граматиком, имају потешкоћа у разликовању слова Ћ и Ђ а на крају часа је обавезна и нека игра.

У слободно време највише воле да играју фудбал. А како и не би када је погранично село Речица надомак Куманова познато по Фудбалском клубу са 50-годишњом традицијом у чијем саставу од 2011. године улази и женски фудбалски клуб, јединствен такве врсте у српском корпусу у Македонији.

Настава је адаптирана узрасту полазника, а поред тема из граматике, школског правописа, језичке културе и писменог и усменог изражавања на српском језику обрађују се и народне басне и приче, упознавање са најважнијим српским писцима и песницима за децу и најзначајнијим празницима и датумима из културе, традиције и историје српског народа.

На предлог неких родитеља посветићмо више пажње и значајним личностима, јунацима, спортистима и музичарима као што су Никола Тесла, Михајло Пупин, Стефан Миленковић, Новак Ђоковић, итд., као и градовима Србије и њиховим знаменитостима, чиме би се усадила љубав према Србији, али и уградиле универзалне вредности поштовња других.

Све активности у оквиру часова имају за циљ да унапреде постојећа знања полазника, побољшају вештине писменог и усменог изражавања на српском језику, подстакну креативност и стваралаштво полазника, као и да чувају и негују српски језик и ћирилично писмо.

Подсећања ради КИЦСМ Спона је са часовима српског језика у селу Речица започела у фебруару 2011. године у оквиру пројекта Факултативне наставе на српском језику намењен деци и младима српске заједнице у Македонији и уз финансијску подршку тадашњег Министарства вера и дијаспоре Србије а данашње Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону при Министарству спољних послова Србије.

Тадашњи полазници те прве генерције из села Речице су данас ученици старијих разреда ОШ 11. октобар и већ оформљени мали креативци. Међу њима се посебно истичу Ана Стоилковић, Кристина Стаменковић и Исидора Станковић, ученице шестог разреда, које су прошле године похваљене и награђене за своје литерарне радове на конкурсу „Дани ћирилице Баваниште 2014".

Иначе, ОШ 11. октобар из Куманова има два истурена одељења, једно у селу Речица (од првог до петог разреда) а друго у селу Долно Коњаре. Школа активно учествује у многим иницијативама и пројектима из области интеркултуралног/ мултикултуралног образовања а један од њих је и Разликите зближуваат.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak