U toku anketa o učenju srpskog jezika u dijaspori

Blic 20.04.2015 13:10
U toku anketa o učenju srpskog jezika u dijaspori


U toku je onlajn anketa među predstavnicima dijaspore o učenju srpskog jezika u inostranstvu, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete Srbije.„Cilj je da se utvrdi u kojoj meri su roditelji u dijaspori zainteresovani da svoju decu upišu u škole dopunske nastave srpskog jezika, i da li bi eventualno učestvovali u troškovima rada škola”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo prosvete i Ministarstvo spoljnih poslova pokrenuli su onlajn anketu za prikupljanje podataka koliko su roditelji u dijaspori zainteresovani da svoju decu upišu u škole dopunske nastave srpskog jezika i da li bi eventualno učestvovali u troškovima rada škola.

Anketiranje traje do 25. aprila i na osnovu dobijenih podataka videće se na koji način nastava srpskog u dijaspori može biti proširena, da li se može uvesti participacija roditelja u radu škole i da li su mogući modeli onlajn nastave srpskog jezika za pripadnike naše dijaspore, rekao je Tanjugu pomoćnik ministra prosvete Milovan Šuvakov.

"Cilj je da nastavu srpskog jezika u dijaspori učinimo održivijom i da povećamo obuhvat dece", rekao je Šuvakov, zadužen za razvoj i visoko obrazovanje.

Zainteresovani mogu preko internet stranice elektronske uprave Republike Srbije www. euprava.gov.rs da popune anketu kako bi se videlo gde ima zainteresovanih roditelja i da se u tim delovima sveta otvori neki vid nastave.

Projekat su pokrenuli Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova i predstavlja početak niza aktivnosti u procesu unapređenja učenja srpskog jezika i ćiriličkog pisma u inostranstvu.

Na sajtu su postavljena dva upitnika, za škole i za roditelje. Upitnik za škole je namenjen školama, organizacijama, udruženjima, neformalnim grupama i pojedincima, koji organizuju bilo kakav oblik nastave srpskog jezika u inostranstvu, a dobijeni podaci treba da omoguće bolji uvid u potrebe organizatora nastave i pružanja podrške nastavnom procesu.

Upitnik za roditelje je namenjen građanima srpskog porekla koji žive u inostranstvu i žele da njihova deca uče srpski jezik u okviru dopunske nastave koju organizuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak