Srbi u svetu slave Uskrs

Mondo 12.04.2015 11:58
Srbi u svetu slave Uskrs


Vernici koji u ovim prazničnim danima nisu otputovali u zemlje svog porekla, slave danas Uskrs u brojnim srpskim hramovima i u svojim domovima.Srbi, koji žive u Nemačkoj slave Uskrs uz pravoslavne običaje i tradiciju, ali i običaje zemlje - domaćina, u kojoj su rođene druga i treća generacija srpskih doseljenika i stvorene mnoge mešovite porodice.

Uskrs se slavi u hramovina SPC u Berlinu, Dortmundu, Duizburgu, Ulmu, Ofenbahu, Minhenu, Štutgartu, Hamburgu, Kelnu, Nirnbergu i drugim mestima, gde se služe uskršnje liturgije i dele uskršnja jaja.

Šareno i veselo je, uz puno dece, mladih i uskršnjih jaja, ofarbanih prema drevnom običaju u crveno, kao simbol prolivene krvi Hristove, i u drugim hramovima SPC u Nemačkoj.

Srbi u Austriji danas proslavljaju najradosniji hrišćanski praznik - Vaskrs, a u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve širom Austrije, uz prisustvo velikog broja vernika služene su praznične liturgije.

Služenju prve ponoćne praznične Svete Liturgije prisustvovalo je više stotina Srba u hramovima srpske pravoslavne crkve u Beču.

Hramovi "Svetog Save", "Uspenija presvete Bogorodice" i "Vaskresenja hristova" u Beču bili su ispunjeni vernicima u ponoć između subote i nedelje kada se prisustvovalo bdenju, gde su vernici pratili tradicionalni ophod oko crkve.

Među prisutnima bio je i veliki broj dece, koji je i pored "sitnih" sati izdržao čekajući na uskršnja jaja, koja su delili vernici, da bi ih potom odmah "testirali" u hramu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak