Unapređenje učenja srpskog jezika u inostranstvu

Glas Srbije 06.04.2015 18:28
Unapređenje učenja srpskog jezika u inostranstvu


Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova u narednih trideset dana sprovode onlajn istraživanje koje predstavlja početak niza aktivnosti u cilju unapređenja učenja srpskog jezika i ćiriličkog pisma u inostranstvu. Upitnici će biti dostupni do kraja aprila ove godine.U okviru onlajn istraživanja kreirana su dva upitnika, namenjena različitim ispitanicima. Upitnici se nalaze na portalu eUprave Republike Srbije.

Jedan od njih je Upitnik za škole, namenjen školama, organizacijama, udruženjima, neformalnim grupama i pojedincima, koji organizuju bilo kakav oblik nastave srpskog jezika u inostranstvu. Radi se o projektu koji je sufinansiran na Konkursu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije - Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Podaci će se, kako je saopšteno, koristiti u naučnoistraživačke svrhe, kao i za podršku razvoju komunikacije Uprave i srpskih zajednica u regionu i dijaspori. Za Upravu je posebno značajno da stekne uvid u potrebe organizatora nastave u cilju unapređenja nastavnog procesa.

Upitnik za roditelje je druga vrsta upitnika u okviru onlajn istraživanja. Taj upitnik namenjen je građanima srpskog porekla koji žive u inostranstvu i žele da njihova deca uče srpski jezik u okviru dopunske nastave koju organizuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Cilj Upitnika je sagledavanje potrebe za organizovanjem ovakvog oblika obrazovanja i vaspitanja, unapređivanje rada škola u inostranstvu i uređenje mreže škola u kojima se nastava realizuje.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak