Cipras: Zdravstvo će ponovo biti pravo svakog građanina

RTS 02.04.2015 23:04
Cipras: Zdravstvo će ponovo biti pravo svakog građanina


Grčki premijer Aleksis Cipras poručio je da će zdravstvo u Grčkoj "od žrtve memoranduma i mera štednje" ponovo postati pravo svakog građanina."Veliki napor (grčke) vlade na obnovi socijalne pravde, počeće od zdravstvenog sektora", rekao je Aleksis Cipras tokom posete ministarstvu zdravlja, prenosi Tanjug.

Grčki premijer je rekao da će hitne potrebe državnog zdravstvenog sistema biti odmah ispunjene i najavio zapošljavanje 4.500 kvalifikovanog medicinskog osoblja, prenela je ANA.

Grčki premijer je, takođe, rekao da je obavezna participacija od pet evra za pregled u državnim bolnicima zvanično ukinuta "jer je pristup zdravstvenim uslugama pravo svakog građanina".

"Cilj vlade je jednak pristup građana nacionalnom zdravstvenom sistemu, lekovima, vakcinama i analizama. Od žrtve memoranduma i mera štednje, zdravstvo će postati ponovo pravo svakog građanina", kazao je Cipras.

Cipras je posebno osvrnuo se i na problem korupcije u zdravstvu.

"Građani su naš prioritet i mi nećemo tolerisati korupciju u zdravstvenom sektoru. Mi nećemo tolerisati iskorišćavanje ljudske patnje", rekao je Cipras.

Cipras je dodao da zvaničnici u ministarstvu zdravlja rade na kreiranju elektronskog sistema, što će unaprediti nivo usluge i smanjii troškove.

Razvojem elektronskog sistema u zdravstvenom sektoru mogu biti ostvarene uštede i do 10 odsto budžeta, novac koji će biti vraćen građanima, objasnio je Cipras.

U pogledu lekova, grčki premijer je rekao da će posebna pažnja biti posvećena jačanju domaće farmaceutske industrije, navela je grčka agencija.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak