Penzioneri demonstrirali širom Grčke

Blic 01.04.2015 23:13
Penzioneri demonstrirali širom Grčke


Hiljade penzionera, uzvikujući parole protiv vlasti, demonstrirale su danas širom Grčke, zahtevajući od nove vlade da im smanjene penzije vrati na staro.Protesti su održani u nekoliko grčkih gradova, a najveći u centru Atine, gde su demonstranti u povorci otišli do Ministarstva rada.

Nekoliko prethodnih grčkih vlada od 2010. moralo je da uvede oštre mere štednje, među kojima i smanjenje penzija, da bi prezadužena grčka država dobila stranu kreditnu pomoć.

Prethodne vlade su "sasekle naše penzije i zdravstveno osiguranje... i mi ćemo se boriti na sve načine da ih vratimo" na staro, rekao je organizator protesta, viši zvaničnik Komunističke partije Grčke, Dimos Kumburis.

Danas su ispred zgrade Skupštine Grčke u Atini protestovali i anarhisti, zahtevajući oslobadanje svojiuh istomišljenika zatvorenih zbog terorizma. Nakratko su uspeli da prodru i do ulaza u zgradu, te je policija privela 21 osobu.

Nova vlada Grčke već dva meseca pregovara s poveriocima o uslovima za isplatu poslednje tranše kreditne pomoći, za šta je uslov kredibilno obećanje reformi.

Od toga zavisi isplata preostalih sedam milijardi evra, od čega je grčkoj državi hitno potrebno 1,8 milijardi da bi održala likvidnost.

Dok Grčkoj ističe vreme da isplati velike rate dugova, danas su se pojavile spekulacije da bi Atina mogla da odloži plaćanje rate duga Međunarodnom monetarnom fondu od 450 miliona evra koja dospeva 9. aprila.

Prosečna mesečna plata u Grčkoj je 600 evra, nezaposlenost je 25 odsto, nezaposlenost mladih je dvostruko veća, a bruto-domaći proizvod je od početka krize opao za 25 odsto.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak