Svetska banka odobrila Srbiji zajam od 88 miliona evra

Tanjug 24.03.2015 21:32
Svetska banka odobrila Srbiji zajam od 88 miliona evra


Odbor izvršnih direktora Svetske banke (SB) odobrio je danas Srbiji zajam od 88,3 miliona evra (od 100 miliona dolara) kao podršku strukturnim reformama, saopšteno je danas iz te međunarodne finansijske institucije.Ovaj zajam je prvi od dva koji podržavaju vladine napore reformisanja državnih i društvenih preduzeća i ići će u budžet Republike Srbije, navodi se u saopštenju.

Prvi deo ovoga projekta usredsređen je na rešavanje pitanja 514 društvenih preduzeća koji se nalaze u portfoliju Agencije za privatizaciju. Problemi koje ove firme imaju razrešiće se putem privatizacije i prodaje njihove imovine zainteresovanim investitorima ili kroz stečaj ako ne mogu više da opstanu.

Preduzeća koja se nalaze u portfoliju Agencije za privatizaciju, ocenjuje SB, predstavljaju prepreku daljem razvoju privrede Srbije, njihovo poslovanje opterećuje budžet i predstavlja namet poreskim obveznicima.

Samo u 2013. godini, kako se dodaje, ovih 514 firmi imalo je gubitak od 690 miliona evra, ili preko dva odsto nacionalnog
dohotka Srbije. Pored toga, mnoga od ovih preduzeća ne plaćaju poreze i doprinose i tako dodatno opterećuju državu. U njihovom posedu je vredna imovina - poput zemljišta, nekretnina i infrastrukture - koja se ne koristi produktivno.

Kako mnoga od ovih preduzeća uživaju posebnu zaštitu od potraživanja poverilaca to u krajnjoj instanci obeshrabruje strane i domaće investitore da preokrenu njihovo poslovanje.
"Srbija ne može više da priušti odlaganje ovih reformi. Neproduktivna državna i društvena preduzeća su ozbiljan teret srpskoj privredi i veliki teret za poreske obveznike", kaže Elen Goldstin, direktorka Svetske banke za jugoistočnu Evropu.

Rešavanje pitanja ovih preduzeća, prema njenim rečima, oslobodiće deo državnog novca za korišćenje u bolje svrhe, smanjiće gubitke u privredi i omogućiti privatnom sektoru da koristi vrednu imovinu na produktivan način, kako bi se stimulisalo preduzetništvo, inovacije i otvaranje radnih mesta za mlade ljude.

Serija kredita za budžetsku podršku će se posebno baviti sprovođenjem vladinog programa prioriteta, prvi put predstavlhenog u avgustu 2014. godine. A on podrazumeva stečaj za 188 preduzeća za koja nije bilo zainteresovanih investitora, zatim privatizaciju dodatnih 206 preduzeća kroz prodaju imovine i zaključenje investicionog partnerstva za firme koje su od strateškog značaja za državu.

Ovim zajmom se podržavaju i socijalne mere kako bi se ublažile posledice po radnike u ovim preduzećima a zasnovane na novim propisima odobrenim u januaru 2015. godine.

Pored toga, podržaće se i reforme Nacionalne službe zapošljavanja kako bi se omogućila bolja pomoć radnicima koji dobiju otkaz da nađu novi posao.

"Vlada je donela neke teške odluke i uvrstila je ove aktivnosti među pet svojih najvažnijih prioriteta", kaže Toni Verheijen, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji.
"Uz restrukturiranje preduzeća, to obuhvata i važno finansiranje otpremnina kao i bolju politiku aktivnih mera na tržištu rada, kako bi radnici koji budu pogođeni mogli da nađu drugi posao", dodao je on.

Odsustvo reformi u ovoj oblasti dovelo je Srbiju do zaostajanja za svojim susedima u tranziciji ka tržišnoj privredi, onemogućavajući zemlji da iskoristi svoje potencijale i doprinoseći slabom privrednom rastu i otvaranju novih radnih mesta poslednjih godina. Kroz ovaj program i onaj koji treba da usledi, Svetska banka pokazuje svoju ogromnu podršku za sprovođenje vladinog programa strukturnih reformi, koji je odavno trebalo sprovesti, navodi se u saopštenju.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak