Fond dijaspore za maticu - podsticaj solidarnosti

Glas Srbije 23.03.2015 15:07
Fond dijaspore za maticu - podsticaj solidarnosti


Za pomoć poplavljenim područjima u Srbiji i Republici Srpskoj Fond je do sada izdvojio više od milion evra.Udruženje Fond dijaspore za maticu iz Beograda doniralo je 250.000 evra za sanaciju štete u poplavljenim područjima na teritoriji pet opština Republike Srpske, a ugovor o donaciji potpisali su predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i direktor Fonda Živadin Jovanović.
Za pomoć poplavljenim područjima u Srbiji i Republici Srpskoj Fond je do sada izdvojio više od milion evra. Nedavno je dodelio pet miliona dinara opštini Osečina za rekonstrukciju zgrade Osnovne škole „Braća Nedić“ u mestu Komirići. Od osnivanja 1999. godine Fond je u razvoj Srbije uložio više od od pet miliona evra, navode u ovoj organizaciji.

Sredstva za radove na školi u Komirićima, koju pohađa pedesetoro đaka, biće upotrebljena pre svega za rekonstrukciju krova koji već nekoliko godina prokišnjava, zbog čega se koristi samo prizemlje školske zgrade, kaže za Međunarodni radio Srbija direktor Fonda Živadin Jovanović. Ističući da je to samo deo donacija Fonda za otklanjanje posledica prošlogodišnjih majskih i septembarskih poplava, naš sagovornik precizira da je od preko milion evra izdvojenih za te svrhe, 750 hiljada evra namenjeno za sanaciju poplava u Srbiji. Za ugrožene opštine u Republici Srpskoj izdvojeno je 250 hiljada evra čime se, kako naglašava, šalje poruka da treba da pomažemo jedni drugima u nevolji i učinimo koliko možemo da solidarnost srpskog naroda dalje jača.

„Najveći deo pomoći upućen je Obrenovcu, gde je Fond obnovio 22 privatne kuće. Izbor najugroženijih domaćinstava izvršile su opštinske službe na čelu sa predsednikom opštine, a svako domaćinstvo dobilo je donaciju od po pet hiljada evra“, navodi Jovanović, napomenuvši da je Fond tom gradu neposredno posle poplava donirao 50 hiljada evra za nabavku onog što je neophodno za potrebe kolektivnog nužnog smeštaja evakuisanih porodica.

Fond je donirao 130 hiljada evra za pomoć poplavljenima u Kladovu,10 miliona dinara za rekonstrukciju bolnice za dnevni boravak u Krupnju, koliko je dodeljeno i Paraćinu za obnovu škola i obdaništa, a pomoć Fonda dobile su i Koceljeva i druge opštine. Sva ta sredstva sakupljena su u srpskom rasejanju ranijih godina, objašnjava naš sagovornik.

„Ova sredstva nisu sakupljena u novije vreme, već ranije, ali je njihovo korišćenje bilo moguće septembra 2008. godine. Najviše sredstava iz Fonda obezbedili su Srbi iz Švajcarske, više od četiri miliona švajcarskih franaka. Njihova solidarnost je za divljenje“, kaže Jovanović, ističući da veliki deo tih donacija čine prilozi srpskih prijatelja iz Švajcarske različitih nacionalnosti i vera, što je primer ljudske solidarnosti. O tome je Fond objavio posebnu knjigu zahvalnosti donatorima, u nameri da sačuva uspomenu na te plemenite ljude i podstakne solidarnost. Značajna pomoć, dodaje naš sagovornik, pristigla je i iz Nemačke, ali i Australije i drugih zemalja gde živi naša dijaspora.

Fond je finansirao i druge projekte, kao što je izgradnja obdaništa u selu Brnjica kod Gračanice na Kosovu i Metohiji, koje danas pohađa 120 srpske dece, u šta je uloženo 140 hiljada evra. Odlukom Skupštine Fonda od septembra prošle godine svakog meseca se izdvaja po sto hiljada dinara za pomoć narodnim kuhinjama na Kosmetu, što će se činiti do kraja ove godine. Kraljevu je posle zemljotresa donirano 150 hiljada evra za obnovu osnovne škole, regionalne bolnice i najugroženijih domova, navodi naš sagovornik.

„Ovim našim aktivnostima pokušavamo i donekle uspevamo da pobudimo novu aktivnost, za nove donacije, kako se sredstva Fonda ne bi smanjivala i kako bi Fond bio trajna nacionalna humanitarna srpska institucija. Fond postoji 15 godina i za to vreme nije imao nijednog zaposlenog, nema naknada za rad, honorara, nikakvih troškova. Sa računa Fonda nijedan cent nije podignut u gotovom, o svemu što je ulagano postoji pisani trag“, ističe Jovanović.

U Fondu su posebno ponosni na učešće u obnovi zemlje posle NATO agresije 1999. godine, dodaje naš sagovornik, navodeći da je, između ostalog, donirano milion dolara za izgradnju porušenog mosta „Varadinska duga“ kraj Novog Sada, dva miliona švajcarskih franaka za novi most u Varvarinu, pola miliona nemačkih maraka za most kod sela Jasika u kruševačkoj opštini. Pola miliona dolara je donirano za obnovu bolnice „Dragiša Mišović“, a sto hiljada za Ortopedsku bolnicu u Beogradu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak