Orban između Brisela i Putina

Politika 16.03.2015 15:02
Orban između Brisela i Putina


Budimpešta i EU ipak pregovaraju o uslovima sporazuma o nuklearnom projektu s Rusijom, iako je portparol mađarske vlade u nekoliko sati demantovao pa potvrdio veto Evropske komisijeMađarska je ipak dobila primedbe Evropske komisije na nuklearni projekat sa Rusijom, a u Budimpešti očekuju da sporazum o snabdevanju nuklearke ruskim gorivom, koji je za EU sporan, bude postignut kroz nekoliko nedelja.

Juče je, naime, gotovo 24 časa trajala neizvesnost da li je izveštaj „Fajnenšel tajmsa”, objavljen u četvrtak, da je Evratom, uz saglasnost Evropske komisije, od koje je barem formalnopravno odvojen, doneo odluku da odbaci planove Mađarske o proširenju tog sporazuma sa Rusijom. U tekstu je navedeno da je Evratom na taj način ugrozio i planove o proširenju mađarske nuklearne elektrane „Paks”.

Portparol mađarske vlade Zoltan Kovač juče rano ujutru je negirao da je EU blokirala širenje ugovora „Paks 2” i tražio da britanski list objavi „kategoričan demanti” pomenutog teksta. Međutim, kasnije popodne se ponovo oglasio rekavši da Mađarska pregovara o primedbama na projekat, da će pregovori biti gotovi za nekoliko nedelja, a sporazum usklađen sa zahtevima Evratoma.

Ovakav rasplet je zaista bio korak unazad za mađarskog premijera Viktora Orbana, „koji se udvara Kremlju uprkos sukobu u Ukrajini”, kako je to u prvoj rečenici zajedljivo konstatovao britanski novinar. Ostaje još samo da blokada ugovora sa Mađarima „rasplamsa tenzije između Kremlja i Brisela”, što je takođe „predvideo“ britanski list.

Američka agencija Rojters javila je juče rano ujutru da će Mađarska morati da revidira uslove pod kojima je sa Rusijom sklopila ugovor vredan 10 milijardi evra. Izvor ove agencije naveo je juče da je jedan diplomata EU u Briselu potvrdio da postoje prigovori Evratoma na plan da ruska nuklearna korporacija „Rosatom” napravi dva reaktora snage 1.200 megavata, koji bi trebalo da budu pušteni u rad 2018. godine. Mađarski poslanik Zelenih u Evropskom parlamentu Benedek Javor otkrio je Rojtersu da su se primedbe EU odnosile na sporazum o snabdevanju gorivom koji Mađarska ima sa Rusijom, a sastavni je deo okvirnog sporazuma postignutog s Rusima 2014. godine.

Iz ruske državne korporacije „Rosatom” juče su saopštili da je proširenje mađarske nuklearke „Paks” dogovoreno između Evropske komisije i Mađarske. Portparol „Rosatoma” je rekao Rojtersu da korporacija „nema šta da doda već iznetoj poziciji mađarske vlade”, koja je negirala da EU blokira uvoz ruskog nuklearnog goriva u Mađarsku.

Uprkos tome što je mađarski portparol kategorički demantovao vest, u danu kada je EU produžila na još šest meseci sankcije Rusiji, „obuzdavanje” energetske zavisnosti Mađarske od Rusije nije neočekivano. Pogotovo što su se iz EU već nekoliko meseci mogle čuti kritike na račun mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je, kako naglašavaju, uprkos krizi u Ukrajini i lošim odnosima EU i Rusije, potpisao sporazum sa „Rosatomom”. Parlament Mađarske je, zbog bezbednosnih razloga, većinom glasova 3. marta usvojio zakon koji je na rok od 30 godina državnom tajnom proglasio sporazum sa Rusijom u oblasti proširenja nuklearne elektrane „Paks”.

Orbanovi kritičari navode da ovaj sporazum dodatno povećava energetsku zavisnost Mađarske od Rusije, a mađarska opozicija ga kritikuje jer je posao dodeljen ruskoj državnoj firmi bez tendera. Stručnjaci, međutim, tvrde da je sasvim logično da se elektrane snabdevaju ruskim gorivom i da ih održavaju ruski stručnjaci jer su ih oni i gradili.

Još u februaru Evropska komisija je najavila da će proveriti rusko-mađarski ugovor iz prošle godine o dogradnji nuklearne elektrane, koju bi trebalo da izvede „Rosatom”. „Ruska reč” je juče podsetila da se „Fajnenšel tajms” i u februaru bavio sporazumom Mađarske i Rusije, koji se odnosi na izgradnju petog i šestog bloka nuklearke „Paks”, i to, naravno, sa ruskim reaktorima. Navodno su stručnjaci bili veoma iznenađeni potpisivanjem novog ugovora, pošto udeo električne energije koja se proizvodi na već postojećim blokovima nuklearne elektrane iznosi oko 50 odsto ukupnog energetskog bilansa Mađarske, što je bio signal za EU da Mađarska energetski postaje zavisna od Rusije. „Ruska reč” je prenela reči opunomoćenika mađarske vlade za proširenje nuklearne elektrane „Paks” Atile Asodija da je u pitanju standardna procedura provere usklađenosti ugovora sa pravilima EU, a ne „specijalna istraga”.

Prvi potpisani dokument između Mađarske i Rusije odnosi se na izgradnju dva nova bloka, definisani su zadaci za narednih 12 godina, a vrednost projekta je 10 milijardi evra. Drugi dokument propisuje uslove servisiranja budućih energoblokova nuklearke, a treći uslove snabdevanja elektrane nuklearnim gorivom.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak