Grčka preti novim izborima ili referendumom uoči sastanka EU

Tanjug 08.03.2015 17:48
Grčka preti novim izborima ili referendumom uoči sastanka EU


Grčki ministar finansija Janis Varufakis najavio je danas mogućnost novih izbora u Grčkoj, ili čak referendum o eventualnom finansijskom sporazumu sa EU uoči sutrašnjeg sastanka ministara evrozone u Briselu.Ako ministri ne prihvate sedam velikih reformi koje je Grčka sprovela da bi dobila sledeću tranšu preko potrebnog kredita "moglo bi biti problema", upozorio je Varufakis u intervjuu italijanskom listu "Korijere dela sera".
"Možemo ponovo raspisati izbore. Ili referednum. Situacija je još neizvesna", kazao je on, preneo je AFP.

Prošli put kada je Grčka pretila referendumom o kreditu u novembru 2011. na svetskim tržištima je zavladala panika, evropski partneri su bili gnevni, a tadašnji premijer Jorgos Papandreu je ostao bez funkcije.

Varufakis je optužio EU da sprečava Grčku da izađe iz duboke recesije zato što odvraća investitore upozorenjima da bi njegova zemlja mogla biti izbačena iz evrozone.
"Grčka nije ponovo u recesiji jednostavno zato što nikada nije ni izašla iz recesije. Zbog deflacije nominalni BDP pada iako realni BDP raste. Ja želim da nominalni BDP raste", rekao je Varufakis.

Ministar je kazao da je smanjenje cena politički iskonstruisano.
"Ko će investirati u Grčku ako stalno slušaju kako će ispasti iz evrozone?", dodao je Varufakis.

Grčki premijer Aleksis Cipras navodno je upozorio svog ministra finansija Janisa Varufakisa, koji je postao medijska zvezda otkad je u Grčkoj u januaru na vlast došla nova levičarska vlada, da manje priča a više radi, pišu danas grčki mediji.
C
ipras je to praktično potvrdio u intervjuu nemačkom nedeljniku "Špigel", u kojem je na pitanje da li je naložio svom harizmatičnom ministru finansija da daje manje intervjua odgovorio: "Od svih ministara, a ne samo Varufakisa, zatražio sam manje reči a više delovanja", prenela je agencija AFP.

Čak i zvanični glasnik vladajuće stranke Siriza, "Avgi", objavio je ove nedelje komentar o "toksičnoj preizloženosti" Varufakisa medijima, nakon što su i drugi grčki listovi istim povodom kritikovali, pa čak i ismevali ministra finansija.
"Avgi" je upozorio da će, posle svog neočekivanog uzleta do statusa međunarodne ekonomske rok zvezde, Varufakis uskoro "potrošiti sav profit" podrške koju je prikupio za Grčku.

"Janise, ne preteruj. U ekonomiji se ne radi samo o tome kako dovesti u red budžet, treba biti štedljiv i sa rečima", naveo je "Avgi".

Dnevni list "Katimerini" je objavio karikaturu kojom ismeva sveopšte prisustvo Varufakisa u medijima, a na kojoj se vidi žena kako svaki put kad se na televiziji pojavi ministar finansija kaže mužu da promeni kanal, na šta muž odgovara: "Ali, promenio sam".

Čini se da je kritika ipak dala rezultata, pa je Varufakis poslednjih dana smanjio prisustvo u medijima, uoči sastanka sa
ministrima finansija Evrogrupe u ponedeljak.

Poslednju poruku na Tviteru grčki ministar je objavio još 1. marta, a na konferenciji za štampu ove nedelje u Atini nije želeo da odgovara na pitanja novinara.


Evrogrupa pozitivno odgovorila na pismo Varufakisa

Predsednik Evrogrupe Jerun Diselblum pozitivno je odgovorio na pismo grčke Vlade u kojem se predlaže nekoliko reformskih mera da bi se zauzvrat dobila dalja finansijska pomoć, rekao je danas za AFP neimenovani grčki zvaničnik.

Ministar finansija Grčke Janis Varufakis poslao je u petak pismo Diselblumu, uoči ključnog sastanka ministara finansija evrozone u ponedeljak u Briselu.

U tom pismu, u čiju je kopiju imao uvid AFP, predlaže se sedam ključnih reformskih mera kojim bi se ubedili kreditori da Grčkoj omoguće novu tranšu finansijske pomoći.

Diselblum je "pozitivno odgovorio grčkom ministru" u petak uveče, rekao je neimenovani izvor.

Među tim predloženim merama su planovi da se zauzda birokratija, poveća zarada od kockanja preko interneta i angažuju poreski inspektori koji nisu profesionalci, uključujući turiste, koji bi pomogli akciju protiv lica koja izbegavaju plaćanje poreza.

Varufakis je rekao ranije novinarima da je optimista pred razgovore u ponedeljak.
"Devetog marta ću dostaviti kovertu od šest mera i razgovarati sa našim partnerima koje od mera mogu biti odmah sprovedene", najavio je Varufakis u nedavnom intervjuu za grčku televizijsku stanicu "Star TV",

Nova vlada u Atini ima rok do aprila da dostavi predlog reformi svojim kreditorima (Evropskoj uniji i Međunarodnom monetarnom fondu) kako bi dobila "zeleno svetlo" za svoj plan četvorogodišnjeg ekonomskog oporavka.

Međutim, do postizanja tog dogovora, zvanična Atina ostaje bez pristupa sredstvima koja su preostala u okviru paketa pomoći EU i MMF-a u vrednosti od 240 milijardi evra.

Pored toga, Grčka će ovog meseca morati da pronađe oko šest milijardi evra kako bi otplatila dugovanja.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak