Varufakis: EU mere štednje kao ispuštanje krvi

RTS 26.02.2015 10:42
Varufakis: EU mere štednje kao ispuštanje krvi


Grčki ministar finansija Janis Varufakis u intervjuu za novi broj lista 'Šarli ebdo' upozorava da se može dogoditi "ono najgore" ako EU pokuša da sruši progresivne vlade, što je po njegovom mišljenju i vlada u Atini.Ministar Varufakis, oštar protivnik mera štednje, smatra da ako se uguše progresivne i demokratske vlade kao što je grčka vlada, i ako se ljudi koji su ih birali gurnu u očaj, od toga će jedino imati korist "fanatici, rasisti, nacionalisti i svi koji žive od straha i mržnje", prenosi Beta.

Varufakis ukazuje da za svakog "neodgovornog dužnika postoji neodgovorni kreditor", i da su Grcima banke pre petnaestak godina masovno nudile "predatorske zajmove".

Grčki šef finansija budžetsku štednju koju EU zahteva od zemalja članica upoređuje sa postupcima srednjevekovnih lekara koji su bolesnicima ispuštali krv, od čega im je bilo još gore, na šta su im ispuštali još više krvi.

Varufakis izražava zadovoljstvo što je nova vlada Grčke "ubila Trojku", kako se do pred kraj prošle nedelje nazivala grupa predstavnika međunarodnih poverilaca: Evropska komisija, Evropska centralna banka i MMF.

Na zahtev Atine koja to tumači kao svoju pobedu, naziv te grupe je promenjen u "Institucija".

Upitan o mogućnosti da finansijski privilegovana Grčka pravoslavna crkva i brodovlasnici počnu da više pomažu svojoj zemlji, Varufakis je rekao da Crkva ima ogromno bogatstvo, ali ne i visoke prihode koji mogu da se oporezuju.

Brodovlasnici su "vrlo pokretni", dodaje Varufakis, te bi verovatno sav svoj preostali novac izneli iz Grčke ako bi im porez bio viši.

Ovo je tek drugi broj francuskog nedeljnika koji je izašao od terorističkog napada na njegovu redakciju početkom januara. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak