Varufakis: Dali su nam ultimatum

RTS 17.02.2015 09:09
Varufakis: Dali su nam ultimatum


Grčka je bila spremna na ustupke, ali nije mogla da pristane na ultimatum, poručio je novinarima grčki ministar finansija Janis Varufakis nakon neuspelog sastanka ministara evrozone u Briselu."Došli smo ovde spremni na ustupke, a dobili smo ultimatum", rekao je Varufakis nakon četvoročasovnog sastanka, na kome Grčka nije uspela da se dogovori sa ostalim članicama evrozone o nastavku režima otplate dugova.

Rekao je da bi Grčka pristala na produženje tekućeg aranžamana o finansijskoj pomoći Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, ali ne i na drastične mere štednje koje su joj uz to nametnute.

"Nismo pristali da dodatno smanjimo najniže penzije i plate, jer je su takve mere već dovele do humanitarne i društvene krize sa kojom se sada suočavamo", rekao je on.

Varufakis je optužio partnere iz EU za rigidan stav, rekavši da je od njega traženo da pristane na sve zahteve u zamenu za "nebulozna obećanja o fleksibilnosti koja niko nije umeo da precizira".

"U istoriji Evrope, ultimatumi nisu nikom ništa dobro doneli", istakao je on i izrazio nadu da će se EU predomisliti.

"Verujemo da će EU u roku od 48 sati izaći sa kompromisnim predlogom", rekao je grčki ministar.

Sastanak ministara finansija evrozone završen je večeras bez dogovora o novom režimu otplate grčkog duga, uz poruku Grcima da moraju da zatraže da se dosadašnji aranžman sa kreditorima nastavi.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak