Fond za razvoj opet daje kredite s niskim kamatama

Blic 10.02.2015 23:19
Fond za razvoj opet daje kredite s niskim kamatama


Fond za razvoj odobriće privrednicima u ovoj godini pet milijardi dinara kredita, a godišnja kamata će biti već od dva odsto.Tokom cele godine biće moguće uzeti kredite za investicije i obrtna sredstva, ali i zajmove za likvidnost i takozvane startap kredite. Minimalni iznos kredita je 300.000 dinara za početnike, a maksimalni 200 miliona, koliko mogu dobiti kompanije, pretežno izvozničke.

U programu Fonda za razvoj za 2015. u koji je „Blic“ imao uvid, navodi se da će se investicioni krediti odobravati s rokom otplate do 10 godina, uz grejs period do dve godine. Kamatna stopa je dva odsto godišnje ukoliko je garancija menica banke, a u ostalim slučajevima tri odsto. 

Krediti za obrtna sredstva će se odobravati sa rokom otplate do pet godina i grejs period do jedne godine. Kamata je dva odsto godišnje ukoliko je garancija menica banke, a u ostalim slučajevima je tri odsto.

U Fondu za razvoj kažu da je prvi uslov za dobijanje kredita da je preduzetnik poslednje dve godine ostvarivao dobit.

- Drugi uslov je dobro obezbeđenje kredita. Najviše se vrednuju menice banke, ali i hipoteka. Vrlo važan je i projekat. Ukoliko, recimo, kupujete opremu, hoćemo da znamo od koga je kupujete. Nećemo, recimo, dozvoliti da kreditom kupite poslovni prostor od oca. Gledamo i koliko ste zaduženi u bankama, ali i da li je izveštaj revizora pozitivan - kažu u Fondu za „Blic“. 

Fond za razvoj opet daje kredite s niskim kamatama

Programom su predviđeni i kratkoročni krediti za podsticanje konkurentnosti i likvidnost.

Pravo na startap kredite imaju preduzetnici koji su registrovani počev od 1. januara 2014. Obezbeđenje može biti menica banke, hipoteka prvog reda na nepokretnostima ili zemljištu, kao i lična menica.

U slučaju neizvršavanja ugovorenih obaveza (osim kašnjenja u otplati) Fond može naplaćivati posebnu naknadu u visini jedan odsto godišnje od iznosa kredita.  


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak