Svake sekunde smo 92 evra zaduženiji

Mondo 04.02.2015 22:24
Svake sekunde smo 92 evra zaduženiji


Javni dug Republike Srbije se uvećava 92 evra svake sekunde, oko 330 000 evra na sat ili oko 7.965 000 evra dnevno, saopštio je danas Institut za industrijske odnoseTaj institut je u okviru svog internet portala pokrenuo stranicu "Sat javnog duga", www.javnidug.iio.org.rs, na kojoj će građani moći da prate rast javnog duga Srbije, koji se zasniva na podacima s kraja novembra.

"Ovim želimo da doprinesemo informisanju građana o neodrživom zaduživanju i iracionalnoj državnoj potrošnji", kažu u Institutu.

U saopštenju se precizira da je proračun rađen na osnovu podataka o visini javnog duga Ministarstva finansija na dan 30.11.2014, visine predviđenog zaduživanja radi pokrivanja budžetskog deficita na osnovu Zakona o budžetu za 2015. godinu i prosečne visine kamatnih stopa na dugoročne državne hartije od vrednosti.

Zbog postojanja više različitih metodologija za obračun javnog duga koji koriste različite državne institucije (Ministarstvo finansija, Narodna banka, Fiskalni savet) i primene mera fiskalne konsolidacije koje su stupile na snagu, pridružujemo se prethodnim zahtevima za postavljanje Sata javnog duga na nekoj od državnih institucija, navedeno je u saopštenju.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak