Cipras: Grčka ne želi konflikt već vreme da odahne

Novosti 31.01.2015 23:50
Cipras: Grčka ne želi konflikt već vreme da odahne


Novi premijer Grčke Aleksis Cipras pokušao je danas da smiri tenzije s međunarodnim kreditorima, rekavši da njegova levičarska vlada ne traži konflikt već joj je samo potrebno "vreme da odahne""Nijedna strana ne traži konflikt, a naša namera nikad nije bila da jednostrano delujem po pitanju grčkog duga. Naš zajednički interes je ekonomska stabilnost i obnova eknomije u našoj zajedničkoj kući, Evropi", rekao je Cipras u saopštenju objavljenom na engleskom.

Cipras insistira na tome da odluka njegove vlade da okonča bolne reforme uvedene Grčkoj u zamenu za pozajmice Evropske centralne banke, EU i Međunarodnog monetarnog fonda, ne znači da se neće pridržavati svojih obaveza, preneo je AFP.

"Moja obaveza da poštujem mandat grčkog naroda, uz okončanje politike štednje i povratak na agendu rasta, ni na koji način ne znači da nećemo ispuniti svoje obaveze prema Evropskoj centralnoj banci ili MMF-u, kad je reč o zajmu", istakao je Cipras.

"Naprotiv, to znači da nam je potrebno vreme da predahnemo i stvorimo sopstveni program oporavka", dodao je on.

Cipras je rekao i da je savetovanje s evropskim partnerima tek počelo i da je, uprkos činjenici da postoje razlike u perspektivi, apsolutno uveren da će uskoro biti postignut sprazum koji će doneti beneficije i Grčkoj i Evropi u celini.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak