Cipras se već buni: Grčka neće protiv Rusije

Mondo 28.01.2015 22:47
Cipras se već buni: Grčka neće protiv Rusije


Tek što je izabran, novi premijer Grčke Aleksis Cipras usprotivio se stavu EU prema sukobljenim stranama u ukrajinskom konfliktu.Novoimenovani grčki premijer Aleksis Cipras preneo je danas svoje nezadovojstvo šefici EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiki Mogerini zbog toga što grčka vlada nije konsultovana povodom saopštenja članica EU o rastućoj krizi u Ukrajini.

Lideri EU su u zajedničkom saopštenju izrazili zabrinutost zbog pogoršanja bezbednosne i humanitarne situacije na istoku Ukrajine i osudili ubijanje civila u Marijupolju, preneo je Rojters. 

Oni su takođe od svojih ministara spoljnih poslova zatražili da razmotre mogućnost uvođenja novih sankcija Rusiji kao odgovor na to, mada konačna odluka neće biti doneta pre samita sledećeg meseca.

Kancelarija tek izabranog grčkog premijera koji je danas predstavio članove kabineta, saopštila je da je EU trebalo da osigura saglasnost Atine pre nego što je izdala saopštenje u ime svih članica Unije.

"U tom kontekstu mi naglašavamo da ne postoji saglasnost naše zemlje", kaže se u saopštenju Ciprasovog kabineta i dodaje da je on nezadovoljstvo tim potezom Unije preneo Mogerini u telefonskom razgovoru.

Grčka ima tradicionalno dobre odnose sa Rusijom i nikad nije snažno podržavala sankcije EU protiv Moskve, ocenjuje Rojters.

Siriza je pobedila na prevremenim parlamentarnih izborima u Grčkoj sa 36,34 odsto glasova birača i osvojenih 149 od 300 mesta u parlamentu, samo dva manje od apsolutne većine.

Cipras (40) je najmlađi predsednik grčke vlade u poslednjih 150 godina.

Cipras je, suprotno tradiciji, položio sekularnu zakletvu, umesto verske pravoslavne ceremonije kojom su grčki premijeri dosad stupali na funkciju, sa čim se saglasio arhiepiskom atinski i svegrčki Jeronimos.

On je obećao da će "uvek služiti interesima grčkog naroda".

Lider Sirize je prekršio još jednu tradiciju time što je na ceremoniju polaganja zakletve za premijera došao bez kravate, koju inače nikad ne nosi.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak