Novo suđenje Bojiću, Perčević svedoči

Novosti 26.01.2015 07:51
Novo suđenje Bojiću, Perčević svedoči


U Beogradu danas novo suđenje bivšem ministru zdravlja za mnoge zloupotrebe. Bivši član UO Instituta "Dedinje" pre hapšenja izbegavao da svedočiPRED Prvim osnovnim sudom u Beogradu za danas je zakazano suđenje Milovanu Bojiću, bivšem ministru zdravlja, kojeg optužnica tereti da je, kao direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”, zloupotrebio službeni položaj u produženom trajanju.

Prvobitnom optužnicom Bojiću je stavljeno na teret da je kao prvi čovek “Dedinja” prekršio zakon čak šest puta, ali je tokom postupka Tužilaštvo odustalo od pojedinih dela, pa mu je, posle okončanja dokaznog postupka 2012. godine, izrečena kazna zatvora u trajanju od deset meseci za “samo” četiri dela.

Nekadašnji direktor “Dedinja” oglašen je krivim zato što je tokom aprila 1995. godine nadležnim službama dao nalog da se devizna sredstva koja su uplaćivali strani državljani za pružene zdravstvene usluge u ovoj ustanovi ne uplaćuju na račune instituta, već na račun posebne devizne blagajne u koju se “slilo” ukupno 261.950 tadašnjih nemačkih maraka. Taj novac Bojić je isplaćivao jednoj osobi za štampanje knjige, drugoj za učešće na kongresu nuklearne medicine u Parizu...

Optužnica tereti Bojića i što je 14. januara 2000. godine zaključio ugovor o “klimatsko-banjskom tretmanu sa Specijalnim zavodom za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju oboljenja tiroidne žlezde na Zlatiboru koji je potpisao i overio pečatom instituta, iako po Statutu institucije, na to nije imao pravo”. S računa instituta “skinuto” je milion dinara i uplaćeno na račun centra na Zlatiboru.

Međutim, posle žalbi na izrečenu presudu, predmet “Bojović” je prosleđen Apelacionom sudu na razmatranje, koji je posle većanja, ukinuo prvostepenu presudu i postupak vratio na novo suđenje. Prvostepenom sudu naloženo je da u ponovljenom postupku kao svedoke sasluša sve osobe koje su bile članovi UO u doba kada je direktor “Dedinja” bio Bojić, kako bi se utvrdilo da li je prvi čovek ove lekarske ustanove “delio” novac samoinicijativno ili je za to imao odobrenje UO.

I, saslušani su svi, osim Gorana Perčevića, nekadašnjeg funkcionera SPS-a i biznismena. Bezuspešno je sudija Prvog osnovnog suda u Beogradu koji vodi postupak protiv Bojića, više od dve godine pokušavao Perčevića da dozove u sud. Iako su mu pozivi upućivani na kućnu adresu, novčano je kažnjavan, pa je čak i nalagano njegovo privođenje, od Perčevića nije bilo ni traga ni glasa.

Perčević će na zakazani glavni prestres biti doveden u sud iz pritvorske ćelije, u kojoj se nalazi od hapšenja, od novembra prošle godine.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak