Veliki skok akcija na berzi posle pobede Borisa Tadića

24 sata 05.02.2008 03:58
Veliki skok akcija na berzi posle pobede Borisa Tadića


Indeks najlikvidnijih akcija na Beogradskoj berzi Belex15 porastao je za čak 6,34 odsto prvog dana trgovanja posle predsedničkih izbora u Srbiji. I domaći i strani stručnjaci jedan od najvećih skokova Belexa 15 u istoriji objašnjavaju vraćanjem poverenja kod stranih investitora koji su odahnuli posle pobede demokratskog kandidata Borisa Tadića.Broker Branislav Jorgić za „24 sata” kaže da je neizvesnost oko predsedničkih izbora značajno uticala na negativna kretanja na berzi u poslednje vreme.
- Bilo je očekivano da će pobeda Borisa Tadića izazvati skok cena akcija na Beogradskoj berzi. Takvo nešto se očekivalo još u nedelju uveče - objašnjava Jorgić.
Prema njegovim rečima, završetak izbora ne znači da će berza u nekom dužem periodu biti rehabilitovana jer je problem Kosova još uvek aktuelan, a i sve svetske berze beleže konstantan pad.
- Tek ako se problem Kosova reši mirno, stvoriće se uslovi da se Beogradska berza stabilizuje na duži rok jer Tadićeva pobeda taj problem rešava kratkoročno - zaključuje Jorgić. 

I ekonomski stručnjak Goran Nikolić se slaže da je Tadićeva pobeda obnovila pokretanje velikog broja stopiranih poslova i investicija koje su čekale 4. februar, tako da berzanski skok nije iznenađujući.
- Tadićeva pobeda bi trebalo da donese poverenje stranih investitora, stabilan kurs i rast plata i penzija, što je za običnog građanina najvažnije - kaže za „24 sata” Nikolić i dodaje da se ne sme dozvoliti da problem Kosova ni na koji način ugrozi bezbednost, a samim tim i ekonomske reforme. 

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koja je u Srbiju uložila više od mijardu evra, pozitivno je ocenila rezultate izbora u Srbiji, uz konstataciju da bi oni mogli da olakšaju „deblokiranje” stranih i privatnih investicija.
- Srbi su smatrali da ih se izbori tiču i glasali su za stabilan put ka Evropskoj uniji, a investitori na to gledaju blagonaklono. Srbija ima ogroman potencijal i veliku želju privatnog sektora da razvije ekonomiju, ali treba još mnogo da učini da bi dostigla nivo prosečno razvijene evropske zemlje - izjavio je predsednik EBRD Žan Lemijer.

Stranci najavljuju nove investicije

Savet stranih investitora (FIC) pozitivno je ocenio rezulate predsedničkih izbora u Srbiji, navodeći da će to doprineti prilivu novih investicija i učvrstiti postojeće investitore. Savet stranih investitora trenutno okuplja 110 kompanija čije zajedničke investicije premašuju iznos od pet milijardi evra. 

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak