Kako je 'Farmakom' pljačkao državu: Bogićević duguje pola milijarde evra!

Press 27.11.2014 23:39
Kako je 'Farmakom' pljačkao državu: Bogićević duguje pola milijarde evra!


Firma 'BG Mibras' uhapšenog Šapčanina Miroslava Bogićevića, registrovana 5. aprila 2012. godine sa osnivačim kapitalom od samo 200 dinara i sa dva zaposlena, kredit od 1,9 miliona evra dobila je u Privrednoj banci Beograd (PBB) bez ikakve provere, posle sedam meseci!?Kako „Novosti“ saznaju u istrazi, ovo je samo jedna od mnogih firmi vlasnika „Farmakoma“, koje su pod privilegovanim uslovima dobijale pozajmice od ove banke, neke i odmah po registrovanju u Agenciji za privredne registre, vrlo često i na sam dan osnivanja preduzeća.

„Matrica“ kako se kralo od države bila je do tančina razrađena. Sve se odvijalo uz blagoslov pojedinaca iz vlasti, ali i političara, jer su mahom ojađene banke koje su u vlasništvu države. Sve malverzacije najbolje se vide na primeru PBB, gde se Bogićevićev Koncern „Farmakom MB“ pojavljuje kao jemac za vraćanje kredita raznim firmama, koje je, u najvećem broju slučajeva, on osnovao. Privredna banka Beograd odobravala je kredite firmama Miroslava Bogićevića odmah po osnivanju, a kreditne zahteve Miodrag Salai, koji je bio i prvi čovek i predsednik Kreditnog odobra PBB, obrađivao je i odobravao po hitnom postupku.

Zajmove je Bogićević dobijao iako je grcao u gubicima, a većini preduzeća iz Koncerna bankrot je kucao na vrata. Naravno da novac nije vraćao. U roku od tri meseca Bogićevićev Koncern se kod PBB zadužio za fantastičnih 53 miliona evra. Tako je i firma „Porfito trejd“ osnovana 7. decembra, 2012. sa samo jednim zaposlenim. Zajam od 1,88 miliona evra legao je na račun ovog preduzeća pet dana kasnije, a novac je ubrzo prosleđen „“Farmakomu“.

- Firma „Mihmil“ nastala je 21. decembra 2012. godine sa jednim zaposlenim i osnivačkim kapitalom od 50.000 dinara. Kredit je dobila 26. decembra iste godine - navode u istrazi. - PBB je tako Bogićevićevim firmama koje su osnovane uglavnom u decembru 2012. i janauru 2013. godine dala više od 10 miliona evra i 190 miliona dinara. Ovakve firme isključivo su i osnivane kako bi se očerupala banka.

Bogićević, prema nekim podacima, najzaduženiji je srpski biznismen. U ovom trenutku njegove firme duguju državi, bankama i građanima najmanje 550 miliona evra. Bogićevićevo hapšenje zbog malverzacija sa uzimanjem kredita u Privrednoj banci Beograd samo je početak odmotavanja klupka kriminalnih radnji ovog srpskog tajkuna.

Policija je, zasad, protiv Bogićevića, njegove finansijske direktorke Olivere Đorđević, ali i Miodraga Salaija, predsednika Kreditnog odbora PBB, i još četvoro članova tog odbora, podnela krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal. Terete se za malverzacije sa zajmovima „teške“ 15.140.000 evra i 60.000.000 dinara. Uskoro se očekuju i nove prijave.

“FRIZIRANI“ IZVEŠTAJI

REVIZORSKI izveštaj je utvrdio da su finansijski izveštaji Privredne banke Beograd, za 2012, koje je sačinio Izvršni odbor - neistiniti i da dosta odstupaju od stvarnog stanja. Ova banka je prijavila gubitak od 174 miliona dinara, a revizori su otkrili minus od gotovo tri milijarde dinara. 

PRITVOR

MIROSLAV Bogićević uhapšen je u ponedeljak, a u sredu je izveden kod zamenika tužioca, gde je, kao i ostalih šestoro osumnjičenih, odbio da iznese odbranu, jer su njihovi izabrani advokati u štrajku, zbog čega nisu želeli da prisustvuju saslušanju. Nakon toga je sudija za prethodni postupak doneo rešenje kojim mu je određen pritvor do 30 dana.

BISNIS IZ STANA

* Firma „Amator“ je nastala 18. januara 2013, sa samo jednim zaposlenim, u jednom šabačkom stanu.

* Kredit je ovom preduzeću legao istog dana kada je i osnovano!

* Slično je bilo i sa firmom „Fermin“ koja je dobila zajam nedelju dana od osnovanja.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak