Uhapšena majka dece izgorele u požaru

Blic 26.09.2014 21:33
Uhapšena majka dece izgorele u požaru


Majka troje dece koja su prošle noći nastradala u požaru na Novom Beogradu Živana Stanković (37), uhapšena je danas i na predlog Trećeg osnovnog tužilaštva u Beogradu sud joj je odredio pritvor.Majka se tereti za teško delo protiv opšte sigurnosti za koje je zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora, rekao je Tanjugu tužilac Trećeg osnovnog tužilaštva u Beogradu, Boris Palović.

On je dodao da joj je sudija za prethodni postupak odredio pritvor do 30 dana.
Tri deteta smrtno su stradala u požaru koji je izbio noćas nešto posle 01.00 čas pošto je majka zaboravila da ugasi sveću. Deca su praktično izgorela spavajući na krevetu, dok je majka uspela da spasi bebu. Bebu je preuzeo Centar za socijalni rad. 

Uhapšena majka dece izgorele u požaru

Izgorela je baraka koja se nalazi iza naselja "Dr Ivan Ribar" na Novom Beogradu, veličine do 20 kvadratnih metara bila je sagrađena od kartona i drvenih dasaka. Reč o delu iza naselja "Dr Ivan Ribar" u pravcu reke Galovica, uzvodno uz Savu.
Nastradala deca su stara pet, sedam i devet godina. 

Janković: Odgovornost za požar snosi i država 

Povodom vesti da je u požaru u neformalnom romskom naselju na Novom Beogradu noćas stradalo troje dece, zaštitnik građana Saša Janković, kao i svaki put kada stradaju deca, u saopštenju podseća da nije dovoljno izražavati tugu, već se moramo upitati da li se nesreća mogla i morala izbeći. 

- Tragedija je još jedna bolna opomena o položaju Roma u neformalnim naseljima koja vapi za konkretnim merama na unapređenju uslova stanovanja i života te najranjivije grupe ljudi u Srbiji - navodi Janković. 

Gradski sekretar za socijalnu zaštitu: Nisu registovani

Gradski sekretar za socijalnu zaštitu Jasmina Ivanović izjavila je da porodica dece koja su jutros poginula u požaru u Novom Beogradu nije bila na evidenciji Gradskog centra za socijalni rad, što znači da nije koristila nijedno od prava ili usluga socijalne zaštite. 

Jasmina Ivanović je navela da, prema informacijama Gradskog centra za socijalni rad, u Novom Beogradu stručni radnici redovno obilaze neformalno naselje u Ulici doktora Ivana Ribara, gde se desila nesreća, kao i druga naselja tog tipa. 

Porodica poginule dece nije prijavljena u Beogradu, već u Aleksincu, gde je egzistencijalno zbrinuta, saopšteno je iz Skupštine Beograda. Kao i mnoge druge porodice u neformalnom naselju u Ulici doktora Ivana Ribara, i ta porodica dolazi na teritoriju Beograda kako bi se bavila sezonskim poslovima, a tokom zime se vraćaju u svoje gradove, navodi se u saopštenju. 

Beograd će doneti strateška dokumenta za unapređenje položaja Roma i jedan od ključnih ciljeva biće stambeno zbrinjavanje porodica u nehigijenskim naseljima, najavila je Jasmina Ivanović. 

Ona je navela da će Beograd identifikovati sva neformalna naselja i pronaći adekvatne, a priuštive, modele stambenog zbrinjavanja romskih porodica i da će tek tada pristupiti raseljavanju, u skladu sa principima poštovanja ljudskih
prava. IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak