Koje boje odgovaraju vašoj kuhinji?

OnaPortal 20.07.2014 17:40
Koje boje odgovaraju vašoj kuhinji?


Boja zidova je svakako jedan od najvažnijih dekorativnih elemenata kuhinje.Boje su nešto što  nas inspiriše svakog dana. To je veoma važno u svim prostorijama vašeg doma, pa tako i u kuhinji. Boja zidova je svakako jedan od najvažnijih dekorativnih elemenata kuhinje.


Sam izbor boja u većini slučajeva zavisi od nas samih i naših afiniteta. Izbor boje vaših zidova kuhinje je beskrajan, što može predstavljati problem. Poznato je da ljudi kada imaju širok izbor ispred sebe žele sve, što dovodi do nedoumica i pitanja koju baš izabrati. Možda je bolje imati manji izbor jer ćete tako lakše izabrati. Za početak krenite sa katalozima bojaza krečenje,a pritom imajte na umu da je veoma bitna i boja kuhinjskog nameštaja sa kojim treba uklopiti boju zidova.


Svetlije boje kao što su bela, žuta, kajsija, svetlo plava su najčešći izbor, to je i često nužda jer su dosta kuhjinja malih dimenzija i lošije osvetljena prirodnim svetlom pa svetlije boje stvaraju utisak većeg prostara i bolje iskorišćenje svetla.


Tamnije boje se preporučuju u velikim kuhinjama i gde svetlo nije problem, poželjno je da budu u kombinaciji sa drugim bojama. Možda dizajn vaše kuhinje neće uticati na kvalitet hrane koja se u njoj sprema, ali će učiniti boravak u njoj prijatnijim, a sama opuštenos i volja mogu uticati da se u kuhinji provodi više vremena i da se hrana priprema sa više žara.

Boje u prostorijama koje se mnogo upotrebljavaju, kao što je kuhinja, moraju biti nenapadne, a materijali praktični i prikladni koji se lako održavaju.

To ne znači da je ta prostorija osuđena da bude neugledna i da u njoj preovladava monotonija. Upravo u tome i jeste izazov unutrašnjeg uređenja. Takva prostorija, u ovom slučaju kuhinja, bi sa dobro izabranim bojama trebalo da deluje udobno i sveže.

U unutrašnjoj dekoraciji postoji u načelu tri pristupa upotrebi boja, što će u ovom slučaju važiti kada birate boju za vašu kuhinju. Usklađuju se različite nijanse jedne boje, komplementarne boje i kontrastne boje. S upotrebom boja u kuhinji povezano je mnogo bitnih pojedinosti koje nije lako unapred predvideti, a koje je teško promeniti nakon obavljenog posla. Zato je dobro znati kako boje deluju jedna na drugu i kako promena jednog detalja utiče na dekorativni izgled cele kuhinje.

Kada je u pitanju biranje boje za krečenje kuhinje, to nije lak zadatak. Trendi zelena avokado može učiniti da vaša kuhinja izgleda kao kič, a bela boja kuhinje je svakako više dosadna nego klasična. Ljubičasta boja ili boja vina na zidu može svom vlasniku dati neverovatnu kulinarsku inspiraciju.

Evo nekoliko predloga boja i njihovih kombinacija: Crno, sivo i belo; Tamna boja na tamnom i srebrnom- ovakvo rešenje verovatno dolazi do izražaja tek noću, kada se upali svetlo; Sivi i sivo-plavi zidovi sa svetlim nameštajem ili sasvim belim elementima; Belo na belom; Cveće unosi element boje- roze i crvena. U svetle ili sasvim bele kuhinje pristaju sve boje ako su ukusno i nenapadno raspoređene.

Braon, svetlo braon i boja peska

Ovde važi isti princip kao i u prethodnom primeru za sive nijanse, ali različiti materijali daju prostoru raskoš i u načelu dobro su došla kod jednostavnih prostornih rešenja. Svetlo smeđe i bež nijanse su vrlo ugodne. Što je prostorija svetlija to su uočljiviji detalji u drugim bojama.

Od crvene nijanse do žute

 Crveno, narandžasto i žuto do zelenoga- ove sve boje mogu se naći u jednoj kuhinji.

Crvena i roze- tipičan primer boje za koje se misli da nikako nisu prikladne u kuhinji. Tamno roze zid razdvaja bele viseće elemente od donjih.

Žuta je ugodna boja, mada mnogi ne misle tako. Stolice i sto od prirodnog drveta obojeni u belo unose spokoj u celi enterijer. Žuti detalj poput kuhinjskog aparata deluje vrlo sveže. Tamni tonovi ističu toplinu žutih nijansi.

Zelene i plave nijanse

U kolorističkoj šemi koja se sastoji od nijansi jedne boje potrebno je što više različitih materijala i površinskih struktura kako bi lom svetlosti i odnos svetla i senke mogli nadomestiti nedostatak boja. Šarenilo sačuvajte za prostorije koje se manje upotrebljavaju.

Plave nijanse

Pogrešno je mišljenje da se plavim nijansama lakše dekoriše enterijer nego žutim, zelenim ili crvenim. Mnogi misle da je plava boja već sama po sebi dekorativna i da se uklapa u svaku kolorističku šemu, pogotovo u kuhinjama. To nije tačno. S plavim nijansama treba postupati vrlo pažljivo i odmereno. Plava boja menja karakter u različitim kolorističkim šemama.

Na vama je odluka koju boju za krečenje kuhinjskih zidova želite, ali imajte u vidu navedene savete stručnjaka. Verujemo da će vam biti od pomoći.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak