Evropski zvaničnici protiv pripajanje Krima

RTV 18.03.2014 18:31
Evropski zvaničnici protiv pripajanje Krima


Evropski zvaničnici izjavili su danas da je rusko pripajanje Krima protivno međunarodnom pravu i najavili dodatne sankcije Rusiji. Ukrajina nikada neće priznati pripajanje Krima Rusiji, saopštile su vlasti u Kijevu, a stranka čiji je lider Vitalij Kličko traži prekid diplomatskih odnosa s Rusijom.Britanski ministar spoljnih poslova Viljam Hejg je u obraćanju Donjem domu britanskog parlamenta ocenio da je ruski potez za žaljenje i da je Rusija "izabrala izolaciju".

Hejg je dodao da je London odlučio da suspenduje svaku vojnu saradnju s Rusijom. Suspenzija se, kako je rekao, odnosi na izvozne dozvole, na finalizovanje sporazuma o vojnoj tehničkoj saradnji, na jednu pomorsku vojnu vežbu koja je predviđena ove godine zajedno s Francuskom i SAD, kao i na uzajamne posete vojnih zvaničnika.

Krim je od danas i zvanično pripojen Rusiji posle nedeljnog referenduma o statusu te ukrajinske teritorije.

"Priključivanje (Krima) Ruskoj Federaciji protivno je međunarodnom pravu, u to smo apsolutno uvereni", izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel na zajedničkoj konferenciji za štampu sa svojim portugalskim kolegom Pedrom Pasosom Koeljo.

Ona je govorila neposredno pošto je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao ugovor o pripajanju ukrajinskog poluostrva Rusiji.

Francuski predsednik Fransoa Oland pozvao je Evropsku uniju da uputi "snažan i koordinisani odgovor", na samitu 20. i 21. marta u Briselu, i poručio da Francuska ne priznaje ni referendum niti pripajanje Krima Rusiji.

Bajden: SAD uz saveznike u NATO protiv aneksije Krima

Potpredsednik SAD Džozef Bajden i predsednik Poljske Bronjislav Komorovski oštro su danas u Varšavi osudili rusku aneksiju Krima i složno ocenili da je neizbežno hitno jačanje značaja i mehanizama kolektivne odbrane u okviru NATO.

"Ne sumnjam da će SAD ispuniti svoje obaveze. Uvek to radimo", kazao je Bajden osvrćući se na obavezu u članu pet Vašingtonskog sporazuma koji određuje da je napad na jednu članicu Alijanse istovremeno napad na sve.

"Naši planovi protivraketne odbrane odvijaju se po planu, uključujući i garancije da će 2018. početi da funkcioniše na teritoriji Poljske. Bićemo jak partner i u modernizacijia poljske armije", kazao je Bajden novinarima posle razgovora s poljskim predsednikom.

Komorovski je ocenio da je bila greška to što su neke članice NATO smanjivale poslednjih godina svoje izdatke za vojne budžete i odbranu, zato što je Rusija to vreme iskoristila da poveća finansiranje svoje armije čak četiri puta u poslednjih osam godina.

"Teško se čuditi što je s povećavanjem vojnog budžeta u Rusiji porasla i želja da se oružje upotrebi", kazao je Komorovski.

Predsednik Poljske je, međutim, izrazio nadu da će čvrsta solidarnost o odlučnost zapadnog sveta uspeti da zaustavi tok zbivanja na istočnim granicama Poljske.

"Složili smo se da treba štiti Ukrajinu. Rusija i predsednik Putin platiće račun ukoliko krenu na put oružanog sukoba. Ukrajinu treba braniti pred apsolutno neosnovanim teritorijalnim zahtevima Rusije", rekao je Bajden.

Potpredsednik SAD doputovao je danas u vanrednu kratku posetu Poljskoj da pruži garancije, pre svega Poljskoj i baltičkim zemljama, da SAD neće ostaviti region na cedilu i da ozbiljno shvataju obavezu kolektivne samoodbrane u okviru NATO.

Bajden takođe želi i da razveje bojazni da bi SAD zarad trgovinskih odnosa pristale na kraju na "novu Jaltu" u režiji Moskve koja bi opet menjala granice, poremetila geopolitičku situaciju i predstavljala pretnju miru, kao što su 1944. saveznički lideri na sastanku u Jalti na Krimu podelili interesne sfere u Evropi.

Kijev: Nikada nećemo priznati pripajanje Krima

Ukrajina nikada neće priznati pripajanje Krima Rusiji, saopštile su vlasti u Kijevu, a stranka čiji je lider Vitalij Kličko traži prekid diplomatskih odnosa s Rusijom.

"Ne priznajemo i nikada nećemo priznati takozvanu nezavisnost i takozvani sporazum o pripajanju Krima Rusiji", izjavio je portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Jevgenij Perebjinis i dodao da sporazum potpisan u Moskvi nema "ništa s demokratijom, pravom i zdravim razumom".

Stranka Udar, čiji je lider bivši bokserski šampion Vitalij Kličko, predsednički kandidat na izborima 25. maja, zatražila je prekid diplomatskih odnosa s Rusijom.

"S obzirom na neprijateljske akte ruskih vlasti i praksu u međunarodnim odnosima, insistiramo na trenutnom prekidu diplomatskih odnosa Ukrajine i Rusije", saopštila je stranka Udar.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak