Srbija sutra bira novi saziv Narodne skupštine

Politika 15.03.2014 10:10
Srbija sutra bira novi saziv Narodne skupštine


Građani Srbije sutra biraju novi sastav Skupštine Srbije, a Beograđani će istovremeno, birati i odbornike za gradski parlament. Pravo glasa ima 6.767.324 birača, koji će svoju volju moći da iskažu na 8.262 biračka mesta u Vojvodini, centralnoj Srbiji i u zavodima za izvršenje zatvorskih sankcija, a na Kosovu i Metohiji na 90. Pored toga, za građane u dijaspori, u 20 država biće otvoreno 35 biračkih mesta. Birališta će biti otvorena u sedam, a zatvorena u 20 časova. Republička izborna komisija saopštavaće preliminarne rezultate, po završetku glasanja, a konačne je dužna da objavi u „Službenom glasniku Srbije” najkasnije do četvrtka, 20. marta, u ponoć.

Za poslanička mesta u novom sazivu srpskog parlamenta boriće se 19 izbornih lista, koje su ukupno kandidovale 3.020 kandidata. Da bi neka od lista osvojila poslaničke mandate potrebno je da za nju glasa najmanje pet odsto birača, osim lista stranaka nacionalnih manjina za koje ne važi ovaj cenzus, već prirodni prag (oko 13.000 glasova za jedan poslanički mandat).

Kako smo glasali, definitivno će se znati kad RIK saopšti konačne i zvanične rezultate, ali preliminarne će početi da saopštava odmah posle zatvaranja birališta, već oko 21 čas. Međutim, za one nestrpljive, Cesid će, kao i svaki put, objavljivati svoje procene, a već oko 21.30 časova, ko je od učesnika u izbornoj trci, kako prošao. Takođe, i stranački štabovi će tokom izborne noći objavljivati svoje podatke sa izbornih mesta.

Ono što već sada znamo, jeste to koliko će koštati vanredni parlamentarni izbori, a Republička izborna komisija procenila je da će iznos od milijardu i 146 miliona 440.000 dinara biti dovoljan. Pošto vanredni parlamentarni izbori nisu bili planirani u vreme kada je usvajan budžet za ovu godinu, novac za glasanje biće obezbeđen iz budžetske rezerve.

U Beogradu 1.178 biračkih mesta

Pravo da bira odbornike za Skupštinu Beograda ima 1.597.624 birača, koji će moći da glasaju na 1.178 biračkih mesta. Za beogradski parlament bira se 110 odbornika sa 23 izborne liste.

Izbore će pratiti 735 domaćih i stranih posmatrača

Parlamentarne izbore „nadziraće” 735 posmatrača, 556 domaćih i 176 stranih, saopšteno je iz Republičke izborne komisije. Najviše domaćih posmatrača, kao i uvek, imaće Cesid (550). Što se tiče stranih posmatrača, najviše ih je iz Parlamentarne skupštine OEBS-a (51), iz Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (28), a četiri su iz misije OEBS-a u našoj zemlji. Parlamentarna skupština Saveta Evrope šalje 22 posmatrača, a biće posmatrača i iz Zajednice nezavisnih država, Rusije, BiH, Slovenije, ali i predstavnici tri ambasade – SAD, Velike Britanije i Bugarske.

U Vojsci Srbije glasanje na 26 biračkih mesta u 19 gradova

Glasanje na vanrednim parlamentarnim izborima 16. marta biće omogućeno i onima koji su u službi u Vojsci Srbije i to na 26 biračkih mesta u 19 gradova.

Glasaće se u Mladenovcu, Beočinu, Loznici, Valjevu, Jagodini, Sjenici, Čajetini, Raškoj, Tutinu, Brusu, Nišu, Kuršumliji, Prokuplju, Lebanu, Medveđi, Vranju, Vladičinom Hanu, Bujanovcu i Preševu.

Da iskoriste biračko pravo omogućeno je i onima koji se nalaze u zavodima za izvršenje zavodskih sankcija. Tanjug

RRA: OBN i BN isključeni na dva sata

Republička radiodifuzna agencija saopštila je juče da je utvrdila da su TV BN i OBN prekršile predizbornu tišinu, zbog čega je naložila kablovskim operaterima da ih na dva sata isključe iz svoje ponude.

Ukoliko se utvrdi da i posle uključenja ti programi krše predizbornu tišinu, Agencija će naložiti kablovskim operaterima da ih isključe iz ponude do kraja predizborne tišine, navodi se u saopštenju.

Televizije BN i OBN proizvode program u Bosni i Hercegovini, a nalaze se u programskoj ponudi 12 kablovskih operatera iz Srbije.

Savet RRA upozorava sve emitere i kablovske operatere na obavezu poštovanja izborne tišine, koja je počela u četvrtak 13. marta od 24 sata, a završava se u nedelju 16. marta u 20 sati. Fonet 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak