EU odustala od promene ugovora o Južnom toku

Politika 21.01.2014 23:33
EU odustala od promene ugovora o Južnom toku


Domaći zvaničnici nisu iznenađeni ovim 'spuštanjem lopte', jer Evropi treba ruski gasRevizija međuvladinih sporazuma sa zemljama kroz koje prolazi „Južni tok” neće biti potrebna, rekli su juče za ruski list „Vjedomosti” predstavnici ruskog ministarstva energetike i evropski komesar za energetiku Ginter Etinger, a prenele su agencije.

U petak su se ministar energetike Rusije Aleksandar Novak i Ginter Etinger dogovorili da oforme radnu grupu za rešavanje tehničkih i pravnih pitanja u vezi sa ovim projektom. Predmet radne grupe neće biti revizija međuvladinih sporazuma o „Južnom toku”, nego da se omogući normalno funkcionisanje gasovoda u skladu sa zakonima EU, rekao je zamenik ministra energetike Rusije Anatolij Janovski.

Ovim dogovorom postale su bespredmetne najave s kraja decembra prošle godine direktora odeljenja unutrašnjeg energetskog tržišta EK Klausa Ditera Borharda da „ako Rusija odbije da ponovo razmotri te sporazume, evropske zemlje će morati da ih raskinu, a ako to ne učine, EK će naći način i sredstva da ih na to obaveže”.

Evropska komisija je, kako je poznato, sporazumu zamerila što nije uzeo u obzir zahteve trećeg energetskog paketa (zakoni obavezni na teritoriji Evropske unije), koji predviđaju da se pristup gasovodu omogući alternativnim dobavljačima gasa i zabranjuje dobavljaču da kontroliše gasovod i određuje tarife.

Pretnje evropske birokratije nisu dale rezultata, štaviše Bugarska, Mađarska i Slovenija su nastupile sa jedinstvenim stavom da su sporazumi s Rusijom u momentu njihovog zaključenja 2008. i 2009. bili u skladu sa pravom EU.

Upitana kako komentariše najnovija dešavanja na relaciji Rusija –EU, Zorana Mihajlović, ministar energetike, izjavila je za „Politiku” da je kompromis bio očekivan.

– Ako je EU dozvolila da „Severni tok” bude izuzet iz trećeg energetskog paketa, onda je takvo pravilo moralo da se primeni i na „Južni tok”, čiji je Srbija potpisnik. Za nas se ovakvom odlukom praktično ništa nije promenilo, što znači kako smo radili pre ove „gužve” u decembru da ugovori moraju da se revidiraju, tako ćemo raditi i ubuduće, objasnila je Mihajlovićeva.

Ovo je samo još jedna potvrda da je Srbija sve radila po zakonu, dodala je ona.

Praktičnim priznanjem EU da su međuvladini ugovori o „Južnom toku” ipak u skladu s evropskim zakonodavstvom, juče nije previše bio iznenađen ni Dušan Bajatović, generalni direktor „Srbijagasa”.

On kaže da gradnja „Južnog toka” kroz Srbiju, ali i sve ostale zemlje koje su potpisale ovaj međudržavni ugovor, nijednog momenta nije bila dovedena u pitanje, što je juče još jednom i potvrđeno, kaže on.

– Nerealno je očekivati da EU zateže oko „Južnog toka” kada je Evropi ruski gas preko potreban i nema načina da do njega drugačije dođe u dovoljnim količinama nego preko „Južnog toka”, objašnjava Bajatović. Stalno se, ističe, zanemaruje činjenica da se na ovaj način kako za Srbiju tako i za ostatak Evrope obezbeđuje redovno i stabilno snabdevanje gasom, što znači da ako evropska privreda hoće da bude konkurentna Aziji mora da ima rešeno pitanje energetske bezbednosti, a to se rešava „Južnim tokom”.

Upitan zašto je, ako se sve to zna, EU pokušavala da ospori ovaj projekat, Bajatović kaže, da je ovo važno geostrateško, ekonomsko, političko i energetsko pitanje, da svako gleda kako da se što bolje pozicionira, i da će se o ovom projektu još govoriti.

Na pitanje da li je realno očekivati da gradnja „Južnog toka” u Srbiji bude nastavljena u martu, Bajatović kaže, da za sada manje-više sve ide po planu.

– Ostaje još rešenje pitanja eksproprijacije. Potpisan je ugovor o transportu gasa, pregovara se o kreditnoj liniji, tako da nema razloga da „Južni tok” ne poteče za dve godine kako je i predviđeno, kaže prvi čovek „Srbijagasa”.

Najave ministra rudarstva Milana Bačevića o gradnji južnog kraka „Južnog toka” koji bi u perspektivi omogućio snabdevanje Makedonije, KiM i Crne Gore, Bajatović ocenjuje kao pozitivne ističući da se o tome razgovara, ali da je odluka na vladi.

– „Srbijagas” će finansirati izgradu studije izvodljivosti za taj projekat što bi našoj zemlji donelo i dodatni prihod od tranzitne takse. Međutim, odluku o tome treba da donese vlada, zaključuje Bajatović.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak