Tematske spavaće sobe

Večernje novosti 29.08.2013 08:42
Tematske spavaće sobe


Ideja koja je udružila dekoratere i psihoterapeute: deo za spavanje i opuštanje uredite kako vam odgovara, ne obazirući se na to da li se uklapa sa dnevnim boravkom i ostalim sobamaKada je spavaća soba izdvojena celina u enterijeru nema razloga da strogo sledi dekorativnu priču ostatka doma. Naprotiv, stručnjaci za uređenje savetuju da deo za spavanje i opuštanje uredite kako vam odgovara, ne obazirući se na to da li se po stilu, bojama i temi uklapa sa dnevnim boravkom i ostalim sobama...

Ovu ideju poslednjih sezona možda i više od dekoratera promovišu psihoterapeuti. Zašto? Stres je postao deo svakodnevice većine osoba, a spavaća soba je deo gde je poželjno da budemo sasvim opušteni, zato je važno da je prilagodimo ne samo našem ukusu, već i našoj mašti, svesnim i podsvesnim željama. 
Za početak, odredite temu koja će biti dominantna u ovom delu doma, šta je to što vas najbolje opušta? Možda boravak na nekoj egzotičnoj plaži, zvezdano nebo, a za mnoge muškarce to je sve što ima veze sa njihovim omiljenim sportom, najčešće fudbalom. Ako sobu u kojoj spavate, sanjarite, leškarite i uživate apsolutno uskladite sa sobom, mnogo ćete da se brže rehabilitujete od svakodnevnog stresa, tvrde stručnjaci. 

Takođe, ne mali broj savremenih žena nalazi se u raskoraku između sna i jave, i to može da bude i razlog što nisu srećne u ljubavi. Odličan vid terapije je tematska spavaća soba u kojoj centralno mesto zauzima raskošno dizajniran krevet sa baldahinom ili bez njega, a ambijent je ispunjen toplim bojama i materijalima. U takvom kutku, a to može da bude i neki drugi željeni koncept, odrasla žena stiče sigurnost i samopouzdanje jer snove pretvara u javu na neki način i spremna je za "strašni spoljni svet". 

Tematske spavaće sobe

Sprovedena su i istraživanja na ovu temu, dobrovoljci za koje je ustanovljeno da imaju simptome svakodnevnog stresa, najpre su rekli kakav ambijent ih posebno opušta, pa su tako preuredili kutak za spavanje. 

Na primer, stvorili su ambijent plaže tako što su iznad kreveta okačili suncobran, na zid zalepili velike postere koji odslikavaju egzotičnu obalu i palme, a u ugao sobe postavili mali koktel bar od trske.

Drugi su kreirali ambijent svemira i podvodnog sveta, neki su pokušali da dočaraju atmosferu na stadionu, a neki da se okruže gustom osvežavajućom šumom... Kod svih je primećen veliki napredak u oslobađanju od stresa, a oni su tvrdili da mnogo bolje spavaju jer zaista imaju utisak da su daleko od kuće ili posla pa imaju više snage da se suoče sa obavezama.

Ako imate izdvojenu spavaću sobu, probajte sa ovim eksperimentom, razmislite u kakvom ambijentu ste najopušteniji i prepustite se uređenju. Ne brinite ako se vaša tematska soba uopšte ne uklapa u ostatak doma, izgleda kao da je iz prohujalih vekova, kao svemirska kapsula, podmornica ili kutak za Barbike, jer i jeste cilj da kada u nju kročite, uđete u svet mašte i uživanja.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak