Neven olakšava razne tegobe

Press 21.07.2013 18:02
Neven olakšava razne tegobe


Lekoviti neven je poznat kao čaj za ženske bolesti a ulje od nevena za kožu.Iako su neven dugo zamenjivali maslačkom, ipak su ga u srednjem veku dobro poznavali sv. Hildegarda i Albert Veliki, koji su ga koristili protiv crevnih smetnji, oboljenja jetre, uboda insekata i ugriza insekata. Italijanski lekar Matioli ga je u 16. veku prvi koristio za tretiranje konjunktivitisa i drugih upala oka.

Danas znamo da neven ima široki spektar delovanja, umiruje grčeve, koristan je protiv astme, kašlja, lupanja srca, nesanice i aksioznosti.

Dokazano je da deluje povoljno na rad jetre i lučenje žuči. Isticala su se njegova svojstva da pročišćava krv,  pospješuje mokrenje, probavu i znojenje (dragoceno kod infektivnh bolesti).

Hvalili su i njegovo delovanje u površinskoj primeni – njegovo svojstvo da zalečuje rane, promrzline, opekotine, ekceme, impetigo, čireve, plihove, kurje oči, bradavice i akne.

Poznato je njegovo delovanje protiv upornih povraćanja, a dokazana je delotvornost protiv očnih bolesti.

Naročito se ističu njegova „ženska“ svojstva: mladim devojkama i ženama pred menopauzom koristiće za regulisanje ciklusa, ukoliko je poremećen, za povratak izgubljene menstruacije, za smanjenje obilnih krvarenja.

Tretiranje nevenom nedelju dana pred očekivanim početkom ciklusa, osigurava miran tok.

BERBA : Nevenove cvjetove i listove berite ujutro, prije nego se otvore. Upotrebite ih sveže ili ih osuštite u hladu. Uzgajajte ga u vrtu: lep je za oko i zalog je za dobro zdravlje.

Ako seme posejete u proleće, imaćete njegove cvetove skoro cele godine. 

Recept kako se pravi nevenovo ulje – domaće ulje od nevena

Uberite u kasno prepodne, pred samo podne otvorene cvetove nevena i nešto malo listova.

Iseckajte cvetove i listove makazama i stavite sve u široku teglu. Prelijte suncokretovim ili maslinovim uljem, zatvorite teglu i stavite na sunce i toplo mesto, jer toplota ekstrahuje lekovite supstance iz nevena.

Neka tegla stoji na suncu 3 do 4 nedelje. Svakodnevno promućkajte. Na kraju proceidite i stavite u tamnu staklenu ili farmaceutsku flašicu i čuvajte na tamnom i hladnom mestu.

Pažnja: nevenovo ulje zna da brzo oksidira. Uvek kada uzimate ulje od nevena proverite da nije promenilo boju ili se užeglo, jer je tada izgubilo lekovitost.

Ulje od nevena se može piti kod osetljivog želuca sa ranicama ili postojanja čira na želudcu i dvanaestopalačnom crevu, dve kašike dnevno pre jela, samo napominjemo da ulje mora biti sveže i sa jestivim uljem napravljeno. 

Neven ima izuzetna svojstva i u bavljenju fitoterapijom i  potpuno iznenđuje svojim širokim spektrom dejstva na imunitet, upale, detoksikaciju, zarastanja rana i kožne probleme.

Zasadite u svom vrtu neven za čaj i za nevenovo ulje koje možete sami napraviti. Ulje od nevena ima izuzetna svojstva i treba ga imati u kući, počev od lečenja opekotina, akni, otoka, čireva do unutrašnjih organa.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak